Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

"ΞΕΚΙΝΗΜΑ": Προτάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΡΕΝ, για πρωτοβουλίες στο φοιτητικό κίνημα και το κίνημα της παιδείας, σήμερα.

Το τελευταίο διάστημα η εκπαίδευση είναι στο επίκεντρο της επίθεσης της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η εμπορευματοποίηση της παιδείας και το άνοιγμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας (ειδικά της πανεπιστημιακής) στις δυνάμεις του κεφαλαίου. Αυτό έκανε η κυβέρνηση με την ψήφιση του νέου νόμου πλαίσιο. Αυτό επεδίωξε με την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Οι στόχοι της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες είναι δυο.
Από τη μια θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου πλαίσιο που ψήφισε το Μάρτη του 2007.

Από την άλλη θέλει να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων, ξεπερνώντας την ήττα της στη μάχη για το άρθρο 16 του συντάγματος (που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια). Πως θα το κάνει αυτό; Με τον νόμο που πέρασε το καλοκαίρι «αναβαθμίζει» τα κολέγια και τα αναγνωρίζει σαν «μη τυπική βαθμίδα» εκπαίδευσης. Επιπλέον θα φέρει νέο νόμο με βάση τον οποίο όσα κολέγια συνεργάζονται με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού θα παρέχουν πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα ισάξια των δημόσιων πανεπιστημίων. Ήδη τα κολέγια διαφημίζουν σε τηλεόραση και εφημερίδες ότι κάποιος μπορεί να σπουδάσει ψυχολόγος, μηχανολόγος, φιλόλογος…κοκ, φυσικά πληρώνοντας. Πρόκειται για αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων από το παράθυρο.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε αυτή την επίθεση είναι ο μαζικός και σκληρός αγώνας με προοπτική διάρκειας.

(Συνέχεια...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: