Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Για τον σύντροφο Ντανιέλ Μπενσαίντ

Συλλυπητήριο μήνυμα της Γραμματείας του Σύριζα προς το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (Γαλλία) για το θάνατο του Ντανιέλ Μπενσαΐντ

Ο Βτανιέλ Μπενσαίντ
Παρακαλούμε δεχθείτε τα βαθιά συλλυπητήρια μας για τον θάνατο του συντρόφου Ντανιέλ Μπενσαΐντ .

Ο Ντανιέλ Μπενσαΐντ υπήρξε ένας αυθεντικός οργανικός διανοούμενος και αγωνιστής της Αριστεράς που αποδείκνυε καθημερινά την σύνδεση της θεωρίας με την πράξη. Η δράση του και το έργο του είχαν απήχηση σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Εκπρόσωπος της γενιάς του ‘ 60 και εκ των πρωταγωνιστών του γαλλικού μα και του παγκοσμίου Μάη που συνέβαλαν στην αναγέννηση και εμβάθυνση της μαρξιστικής σκέψης ξαναπιάνοντας το νήμα των μεγάλων κοινωνικών γεγονότων που απαίτησαν τον « ρεαλισμό του αδυνάτου» .

Στις μέρες μας, 40 και πλέον χρόνια μετά την τελευταία μεγάλη «έφοδο στον ουρανό» καθώς βιώνουμε την εποχή της μεταμοντέρνας παγκοσμιοποίησης και αποδόμησης των απελευθερωτικών οραμάτων και θεωρίας , ο Ντανιέλ Μπενσαΐντ βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή της μάχης για την διατήρηση της «μνήμης του κινήματος» και της αναζωογόνησης του στρατηγικού αντικαπιταλιστικού οράματος και στόχου για το νόημα του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα.

Ο θάνατος του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό και υπενθυμίζει, εντός της βαθιάς και πολύπλευρης καπιταλιστικής, οικονομικής , κοινωνικής, οικολογικής και πολιτισμικής κρίσης, το βαρύ και επείγον καθήκον της σύγχρονης ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς να οικοδομήσει και πάλι τις αντιστάσεις αλλά και τις συνειδήσεις μιας νέας γενιάς αγωνιστών και μαρξιστών που θα αντιμετωπίσουν νικηφόρα την πρόκληση για την παγκόσμια απελευθέρωση από τα δεσμά του κέρδους και της δικτατορίας των αγορών.

Ο Ντανιέλ Μπενσαΐντ με την συνολική προσφορά του στους αγώνες των κινημάτων, της εργατικής τάξης και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς γενικότερα, εμπνέει τις προσπάθειες μας και δυναμώνει την πίστη και την επιμονή μας να συνεχίσουμε στο δρόμο της απελευθέρωσης και της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Και πάλι εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια μας στους συντρόφους του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, του οποίου υπήρξε εκ των ιδρυτών.

Η Γραμματεία Σύριζα

Δεν υπάρχουν σχόλια: