Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ο Berlusconi "μετράει" τους μετανάστες στα Ιταλικά σχολεία

Πηγή tvxs

Η κυβέρνηση του Silvio Berlusconi ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το ποσοστό των μεταναστών στις σχολικές τάξεις της Ιταλίας δεν πρέπει να ξεπερνά από εδώ και στο εξής το 30%. Το μέτρο θα υιοθετηθεί προοδευτικά, ωστόσο από το Σεπτέμβριο η πρώτη τάξη του δημοτικού και του γυμνασίου θα εμπίπτει υποχρεωτικά στις εν λόγω ρυθμίσεις για το σύνολο των ιταλικών σχολείων.

Το εν λόγω μέτρο έχει ως δεδηλωμένο στόχο την αποφυγή της δημιουργίας «τάξεων-γκέτο», μετά από τη διαπίστωση ότι σε ορισμένα σχολεία – τα οποία αντιπροσωπεύουν το 4,7% του συνολικού αριθμού των σχολείων – ο αριθμός των αλλοδαπών μαθητών ξεπερνά κατά πολύ το 30%. Μάλιστα, σε ορισμένα από αυτά, όπως το σχολείο Pisacane της Ρώμης, διαπιστώθηκε ότι από τους 180 μαθητές οι... 170 είναι αλλοδαποί!

Σύμφωνα με την Ιταλίδα Υπουργό Παιδείας, Mariastella Gelmini, το εν λόγω μέτρο θα συνδυαστεί με την ανάλογη αύξηση των μαθημάτων ιταλικών που θα παρέχονται στους αλλοδαπούς μαθητές, με στόχο την ταχύτερη ενσωμάτωσή τους στο ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μάλιστα, η υπουργός χαρακτήρισε το μέτρο ως «αποκύημα της ιστορικής εμπειρίας», τονίζοντας ότι θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση της ένταξης των παιδιών των μεταναστών στην ιταλική κοινωνία.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κατευθύνθηκαν όχι τόσο προς το ίδιο το μέτρο – το οποίο έκριναν μάλλον ως θετικό βήμα – όσο προς την αντιμετώπιση των αλλοδαπών μαθητών στο ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα. «Είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ένα ‘ξένος’ μαθητής ως πρόβλημα ή ως κίνδυνος για το εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Francesca Puglisi, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος. Για «ρατσιστικό μέτρο» μίλησε και ο πρόεδρος του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», Antonio Di Pietro, τονίζοντας ότι πάρα πολλοί αλλοδαποί μαθητές θα αναγκασθούν να αλλάξουν σχολείο, γεγονός που θα προκαλέσει τρομερά προβλήματα τόσο στις οικογένειές τους, όσο και στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των ιδίων.

Πηγή: liberation.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια: