Ρωγμές στο πελατειακό σύστημα
Η πρωτόδικη καταδίκη του πρώην υπουργού και βουλευτή Ιωάννη Κεφαλογιάννη και του προέδρου της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου και Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αρκάδιου Σπανουδάκη (ιδιότητες που στερήθηκε μετά την έκδοση της απόφασης) για το αδίκημα «της απόπειρας υπόθαλψης εγκληματία και της προτροπής σε τέλεση αδικήματος και πιο συγκεκριμένα ψευδορκίας» δεν μπορεί παρά να γεμίζει θλίψη και οργή τους πολίτες του Ρεθύμνου για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής εξουσίας στον τόπο μας.
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου έκρινε ότι ο πρώην υπουργός και ο τότε γραμματέας του προέτρεψαν αστυνομικούς λειτουργούς να τροποποιήσουν τις καταθέσεις τους για να προφυλάξουν ευνοούμενό τους, που είχε συλληφθεί για την καλλιέργεια 1.500 δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, από επικείμενη καταδικαστική απόφαση. Όμως, πέρα από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, η οποία πρόκειται να εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό, εγείρονται σημαντικότατα θέματα πολιτικής και ηθικής τάξης.
Η ομολογία του κυρίου Κεφαλογιάννη ότι πράγματι θεώρησε, ως βουλευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, υποχρέωσή του να καλέσει στο γραφείο του αστυνομικό υπάλληλο για να διερευνήσει, προσωπικά, δρομολογημένη ποινική υπόθεση καθιστά ξεκάθαρη και στον πλέον δύσπιστο πολίτη τη νοοτροπία που χρόνια τώρα υποβοηθά την έξαρση της παραβατικότητας στον Νομό μας. Η παρέμβαση σε προανακριτική διαδικασία δηλώνεται ευθέως ως μέρος των υποχρεώσεων του τοπικού βουλευτή! Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον αν ο κύριος Κεφαλογιάννης, προκειμένου να υπερασπιστεί τα σαράντα χρόνια της κοινοβουλευτικής του ζωής με τον ίδιο τρόπο που υπερασπίστηκε τον εαυτό του στο δικαστήριο, προχωρούσε σήμερα στη δημοσιοποίηση και άλλων περιπτώσεων για τις οποίες έκρινε ότι οφείλει να παρέμβει για να συνδράμει την εκλογική του πελατεία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους πολίτες, που τον τιμούσαν για δεκαετίες με την ψήφο τους, να τον κρίνουν, έστω και εκ των υστέρων.
Η πρωτόδικη καταδίκη των κυρίων Κεφαλογιάννη και Σπανουδάκη αφήνει επίσης εκτεθειμένους όσους δημάρχους έσπευσαν να τους αθωώσουν εκ των προτέρων. Η συντονισμένη κοινή δήλωση αυτών των δημάρχων ότι οι καταθέσεις των δύο αστυνομικών αποτελούν μέρος «γνωστής σκευωρίας» αποτελεί στίγμα για την πολιτική ζωή του τόπου. Οφείλουν σήμερα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τουλάχιστον να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν. Πολύ περισσότερο εκτεθειμένοι είναι ο εκδότης της εφημερίδας «Κρητική Επιθεώρηση» και ο δήμαρχος Λάμπης. Στην κατάθεσή τους στο δικαστήριο υποστήριξαν ότι παραβρέθηκαν στην επίμαχη συνάντηση του πρώην υπουργού με τον αστυνομικό υπάλληλο, ο οποίος όμως τους διέψευσε. Ακόμη κι αν η κατάθεσή τους είναι αληθής (μένει να αξιολογηθεί κι αυτή στο εφετείο), οφείλουν να εξηγήσουν ποια ήταν η σκοπιμότητα της παρουσίας τους σε μια τέτοια συζήτηση και να δηλώσουν αν θεωρούν ως ηθικά αρμόζουσα, σε βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου, την πρακτική της κλήσης στο πολιτικό του γραφείο αστυνομικών υπαλλήλων για την «ενημέρωση» του επί ανοικτών ανακριτικών πράξεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου για μια ακόμα φορά καταδικάζει κάθε προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη, καθώς και τις πρακτικές των πελατειακών σχέσεων για αναρρίχηση σε δημόσια αξιώματα. Οι λεκτικές επιθέσεις και οι συκοφαντίες του κυρίου Κεφαλογιάννη προς τους μάρτυρες κατηγορίας και τους δικαστικούς λειτουργούς για «στημένη σκευωρία και δίκη στημένη» προσβάλλουν τη δημοκρατία. Πρέπει άμεσα να καταδικαστούν από όλο τον πολιτικό κόσμο ως απαράδεκτες.
Όπως με επιμονή έχουμε καταγγείλει, το οργανωμένο έγκλημα και οι ανομικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται στο πλαίσιό του εκτρέφονται από την πελατειακή λειτουργία του τοπικού πολιτικού συστήματος. Το στίγμα της άσκησης πολιτικής στον τόπο μας δίνεται από ορισμένους παράγοντες του δικομματισμού, οι οποίοι, επί 40 και πλέον χρόνια, έχουν εθιστεί στην παροχή εξυπηρετήσεων κάθε είδους με αντάλλαγμα τη συλλογή ψήφων και την εκλογή τους σε δημοκρατικούς θεσμούς. Όμως αυτή τους η εκλογή, εφόσον οργανώνεται με αυτά τα μέσα, στρέφεται από τα πράγματα ενάντια στη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Από εκπρόσωποι του λαού, οι πολιτικοί του ρουσφετιού, της κουμπαριάς και της διαπλοκής, γίνονται εκπρόσωποι βαφτισιμιών, συγγενικών δικτύων, «νόμιμων» ή άνομων επιχειρηματικών συμφερόντων. Στην τοπική κοινωνία είναι κοινό μυστικό: ο εθισμός στην εξουσία οδηγεί στον παραμερισμό της όποιας ηθικής και δημοκρατικής ευθύνης.
Η πρωτόδικη απόφαση της δικαιοσύνης, πέραν όλων των άλλων, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Δείχνει στους πολίτες ότι υπάρχουν ακέραιοι δημόσιοι λειτουργοί που δεν σκύβουν το κεφάλι. Καλούμε τους πολίτες του Ρεθύμνου να γυρίσουν την πλάτη στα φαινόμενα αυτά και συλλογικά να αναλάβουν τις τύχες του τόπου τους. Μέσα από τη συλλογική μας δράση να διεκδικήσουμε μια ουσιαστική πολιτική και οικονομική δημοκρατία και ισονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου