Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

5ο ευρωπαϊκο κοινωνικό φόρουμ

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ !!!

Από τις 17 εώς τις 21 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στην πόλη ΜΑΛΜΕ της ΣΟΥΗΔΙΑΣ το 5ο Ευρωπαικό κοινωνικό φόρουμ. Χιλάδες μέλη πολιτικών και οικολογικών οργανώσεων, ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη δούλεψαν για αυτό το φεστιβάλ που το επισκέφθηκαν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Η εναλλακτική πολιτική κοινότητα των Ευρωπαίων πολιτών απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι η Ευρωπαική ενοποίηση δεν πρέπει να αφεθεί έρμαιο στα σχέδια των τραπεζών και των πολυεθνικών που σχεδιάζουν ένα μέλλον χωρίς όλους εμάς….αλλά για εμάς !

Η Ευρώπη των κοινωνικών κινημάτων, των εργαζομένων, των οικονομικών μεταναστών, της κοινωνικής μέριμνας στα θύματα του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται, η κοινωνία των πολιτών και όχι η δημιουργία Ευρωστρατού και νέων οικονομικών συνθηκών που θα εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη στις πολυεθνικές είναι ο τελικός στόχος.

Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ τα πάνελ συζητήσεων μέσα σε 5 ημέρες ξεπέρασαν τα 400. Οικολογία και περιβαλλοντική κρίση, οικονομία και κοινωνία, ρατσισμός και οικονομικοί πρόσφυγες, ανθρώπινα δικαιώματα και αντιμιλιταρισμός ήταν μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις. Στην πορεία της τελευταίας ημέρας συμμετείχαν πάνω από 10.0000 άτομα, ενώ οι απλοί επισκέπτες του φόρουμ για να παρακολουθήσουν συζητήσεις και συναυλίες ξεπέρασαν τις 30.000. Σε μεγάλη ανοιχτή γενική συνέλευση αποφασίστηκε το επόμενο, το 6ο Ευρωπαικό κοινωνικό φόρουμ να γινει το 2010 στην Κωνσταντινούπολη. Πολύ κοντά μας δηλαδή!!!

Η δύναμη της ανατροπής των συσχετισμών στην Ευρωπαική κοινότητα είναι στα χέρια μας. Ας ξανασκεφθούμε όλοι μας την αξία της συμμετοχής στις συγκεκριμένες διαδικασίες, και ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για έναν κόσμο διαφορετικό, για μια Ευρώπη διαφορετική, που πρέπει να φτιαχθεί από εμάς …για εμάς !!!

Το αστείο της υπόθεσης στο φεστιβάλ,…ήταν η παρουσία για πρώτη φορά στην ιστορία, …πολυπληθούς ομάδας αστυνομικών χωρίς όπλα και πηλίκια, με την ονομασία “DIALOG POLIS” οι οποίοι έκαναν περιπολία στους χώρους του φόρουμ, συζητούσαν με τους διαδηλωτές και εξυπηρετούσαν τον κόσμο. Οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες, οι περισσότεροι επισκέπτες αντέδρασαν με χιούμορ στην ενέργεια αυτή. Σαν σκέψη δεν ήταν κακή. Στάχτη στα μάτια…..θα μου πείτε….

Αναδημοσίευση από "Ακυβέρνητες Πολιτείες"

Δεν υπάρχουν σχόλια: