Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Κατάργηση του 8ωρου με ευρωπαϊκή οδηγία

Σε είλωτες επιδιώκει να μεταβάλλει η Ένωση, με την υιοθέτηση της νέας οδηγίας για τον χρόνο εργασίας, τους εργαζόμενους στις κοινοτικές επιχειρήσεις. Η Οδηγία αυτή, που υιοθετήθηκε με την αποχή της Ελλάδας και άλλων τεσσάρων χωρών (Βέλγιο, Ουγγαρία, Ισπανία και Κύπρος), επιτρέπει, με το πρόσχημα ότι οι εργαζόμενοι θα συναινούν στις απαιτήσεις των πανίσχυρων εργοδοτών τους στην αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 48 κατ' ανώτατο όριο σήμερα, στις 60-65, ακόμη και περισσότερες την εβδομάδα.

Το πρόσχημα που καταδικάζουν τα ευρωπαϊκά εργατικά συνδικάτα είναι πως η αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας θα συμφωνείται "ελεύθερα" και ατομικά μεταξύ ενός πανίσχυρου εργοδότη και ενός εργαζόμενου που θα απειλείται συστηματικά με απόλυση αν δεν υποκύψει στις απαιτήσεις του αφεντικού του.

Παράλληλα "πέρασε" τελικά και η βρετανική άποψη σύμφωνα με την οποία αυτή η ρήτρα αυτοεξαίρεσης ενός εργαζόμενου από τις 48 ώρες την εβδομάδα δεν θα ισχύει για ένα περιορισμένο και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά θα ισχύει συνεχώς και αδιαλείπτως.

Σύμφωνα με αυτή την οδηγία ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να συμφωνήσει στο ξεπέρασμα των 48 ωρών εβδομαδιαίως τη στιγμή της υπογραφής του συμβολαίου του για πρόσληψη ή κατά τη διάρκεια των 4 πρώτων εβδομάδων στη νέα του εργασία. Αν στη συνέχεια αποδεχθεί αυτή την παράταση του χρόνου εργασίας, τότε μπορεί να φθάσει να εργάζεται και 60 ώρες την εβδομάδα. Αν, μάλιστα, δεν υπάρχει και κάποια σχετική με το ζήτημα αυτό συλλογική σύμβαση ή συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τότε είναι δυνατή και νέα αύξηση πέραν των 60 ωρών την εβδομάδα.

Αυτή η δυνατότητα αυτοεξαίρεσης (OPT OUT) ενός εργαζομένου από το βασικό πλαίσιο εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης των 48 ωρών δεν περιορίζεται χρονικά, δηλαδή μπορεί κάποιος να εργάζεται -;αν το συμφωνήσει- διαρκώς 60-65 ώρες την εβδομάδα. Όμως η Κομισιόν ανέλαβε τη δέσμευση να μελετήσει τα αποτελέσματα και τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή αυτής της Οδηγίας τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτησή της από τις 27 χώρες-μέλη και, αν χρειαστεί, να υποβάλλει τότε νέες προτάσεις για την τροποποίησή της.

Η Ελλάδα και οι άλλες τέσσερις χώρες που δήλωσαν αποχή από την ψηφοφορία, αντί να την καταψηφίσουν δίνοντας έτσι ένα πιο φιλεργατικό στίγμα στην εσωτερική τους πολιτική, ελπίζουν τώρα ότι το Ευρ. Κοινοβούλιο θα τροποποιήσει το περιεχόμενο αυτής της κατ' αρχήν συμφωνηθείσας οδηγίας, κυρίως δε ως προς τον απεριόριστο χρόνο ισχύος αυτής της αυτοεξαίρεσης κάθε εργαζομένου.

Και πάνω από 65 ώρες

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι η περίοδος απασχόλησης θα μπορεί να ξεπερνά τις 65 ώρες την εβδομάδα αν ένα τμήμα του χρόνου εργασίας καταγράφεται ως χρόνος εφημερίας του εργαζόμενου και εφόσον υπάρχει σχετική συλλογική σύμβαση που να το αποδέχεται. Με άλλα λόγια το συμβούλιο των υπουργών αποφάσισε να διαχωρίσει την "ενεργό" από την "ανενεργό" εφημερία. Έτσι, π.χ. στην περίπτωση των εφημερευόντων γιατρών οι ώρες της ενεργού εφημερίας (ο γιατρός είναι παρών στον τόπο εργασίας του-νοσοκομείο και εργάζεται) προστίθενται στις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, ενώ οι ώρες της ανενεργού εφημερίας (ο γιατρός είναι στο σπίτι του και τον καλούν στο νοσοκομείο εάν και όταν υπάρξει κάποιο περιστατικό με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί) δεν συνυπολογίζονται στις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας του, αλλά μπορούν να συνυπολογισθούν, εφόσον υπάρχει ανάλογη συλλογική σύμβαση, για τον προσδιορισμό του χρόνου των "ρεπό" του και φυσικά δεν πληρώνονται.

Αυτή η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που θεωρεί ότι όλες οι ώρες εφημερίας συμπεριλαμβάνονται στις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και πληρώνονται. Επειδή όμως η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοτικών χωρών (22 στις 27) παρανομεί ως προς την πληρωμή ή όχι των ωρών εφημερίας η χθεσινή απόφαση των υπουργών τις βγάζει από την "παρανομία".

Οι υπουργοί Απασχόλησης συμφώνησαν χθες και στο κείμενο μιας άλλης οδηγίας, που ήταν "παγωμένη" από το 2002 για τη μερική απασχόληση που προβλέπει την ίδια μεταχείριση(ίδια δικαιώματα) τόσο για τους μονίμους εργαζομένους όσο και για τους μερικώς απασχολουμένους από την πρώτη ημέρα της πρόσληψης τους εκτός κι αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων όπως στη Μ. Βρετανία που προσφέρει στους εργοδότες μία "περίοδο χάριτος" μέχρι να αποκτήσουν και οι μερικώς απασχολούμενοι τα ίδια δικαιώματα με τους μονίμους.

Η Ελλάδα και οι άλλες τέσσερις χώρες-μέλη εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για το "σπάσιμο" του κανόνα των 48 ωρών εργασίας την εβδομάδα χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως "οπισθοδρόμηση της κοινωνικής Ευρώπης" εναποθέτοντας πλέον τις ελπίδες τους στην αντίδραση του Ευρ. Κοινοβουλίου διότι "μειώνεται ο βαθμός προστασίας των εργαζομένων, πράγμα που είναι αντίθετο προς τις κοινοτικές συνθήκες", όπως δήλωσαν τα ευρωπαϊκά εργατικά συνδικάτα.

Συνδικαλιστές και νεολαίοι, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη 12/6, στη 1 το μεσημέρι καλούμε σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Απασχόλησης, στα γραφεία του Υπουργείου (Σταδίου 29), για την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία μπαίνει νάρκη στο 48ωρο και ανοίγει η πόρτα για εβδομάδα εργασίας 65 ωρών και για επιστροφή σε ωράρια και εργασιακές σχέσεις γαλέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: