Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Όχι στη Συνθήκη της Λισσαβώνας – Δημοψήφισμα τώρα

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΝΙΑ.
Τρία χρόνια μετά την απόσυρση του Ευρωσυντάγματος, ύστερα από το ηχηρό ΟΧΙ των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας, η Συνταγματική Συνθήκη επανέρχεται μεταμφιεσμένη σε νέα πιο «εύπεπτη» μορφή, τη γνωστή Συνθήκη της Λισσαβώνας. Ήδη, η βιαστική προσυπογραφή της από τους ηγέτες των 29 και η προσπάθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ψηφιστεί από τα κοινοβούλια με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να ζητηθεί η πραγματική γνώμη των λαών, θέτει σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Εξίσου σοβαρά είναι τα προβλήματα που απορρέουν από την ίδια τη Συνθήκη.
Η Συνθήκη της Λισσαβώνας, επιχειρεί ρητά να δεσμεύσει την Ε. Ε. στο άρμα του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού, θέτοντας ως στόχο την «άκρως ανταγωνιστική οικονομία». Έτσι, ανοίγεται η πόρτα σε κάθε ασυδοσία.
Μέσα από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας (ΚΕΠΠΑ) επιτρέπει, θεσμοθετεί και προκρίνει τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης με γενναίες αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών και με την ανάληψη δράσεων εκτός των συνόρων της Ε.Ε.
Επιπλέον προβλέπει ενισχυμένες αρμοδιότητες του Συμβουλίου και των νέων θεσμών, του Προέδρου του Συμβουλίου και του Υπάτου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, για λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα ζητήματα, χωρίς τον έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου, ακόμη δε και χωρίς την ομοφωνία του Συμβουλίου!
Μέσα από τη Ρήτρα Αλληλεγγύης θεσμοθετεί τις προληπτικές επεμβάσεις σε κράτη μέλη της Ένωσης, με όλα τα μέσα, ακόμα και στρατιωτικά, για την αποτροπή «κινδύνων από τρομοκρατικές επιθέσεις» , χωρίς πουθενά να ορίζεται η έννοια της «τρομοκρατίας».
Η Συνθήκη υποβαθμίζει τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα, εισάγοντας ελαστικές ρυθμίσεις ως προς την πλήρη νομική ισχύ τους. Δεν κατοχυρώνει τους μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν όμηροι διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και των χωρών προέλευσής τους, ενώ δεν υπάρχει καμία προστασία για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.
Καταργεί τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Θεσμοθετεί την πλήρη αδιαφάνεια στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφαλείας, στο όνομα, δήθεν, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά και το φακέλωμα και την «προληπτική» καταστολή σε πανευρωπαϊκό, υπερεθνικό επίπεδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας αποτελεί μείζον εθνικό θέμα που άπτεται συνολικά της εθνικής κυριαρχίας και των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων του ελληνικού λαού. Ζητάει δημοψήφισμα, για να δοθεί η δυνατότητα στο λαό να ενημερωθεί και να την απορρίψει με την ψήφο του.
Σε κάθε περίπτωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα καταψηφίσει στη Βουλή τη Συνθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: