Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ο επικηδειος λόγος του Α.Τσίπρα στην κηδεία της Έλλης Παππά

Είμαστε όλοι και όλες εδώ Έλλη.

Δεν ήρθαμε να αποχαιρετίσουμε τον αιώνα σου.
Ήρθαμε να δεσμευτούμε για τα επόμενα χρόνια.
Δεν ήρθαμε να δούμε την τελευταία σελίδα που έγραψες.
Ήρθαμε να σου υποσχεθούμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πως πολλές σελίδες ανυπομονούν να γραφτούν.
Γιατί, για να γεμίσουν οι σελίδες τα χρόνια που έρχονται Έλλη χρειάζεται έμπνευση.
Χρειάζεται, δηλαδή, ο κόσμος μας, προσωπικότητες σαν εσένα.
Ήσουν, είσαι και θα παραμείνεις η έμπνευσή μας.
Η ζωή, το έργο σου, η προσωπικότητα σου, οι αγώνες σου Έλλη.
Είναι η μνήμη μας.
Είναι η έμπνευσή μας.
Έζησες τον αιώνα σου και είναι σαν να έζησες πολλές ζωές μαζί.
Η προσφυγιά, η κατοχή, η αντίσταση, οι σπουδές σου δημιούργησαν ένα φως που όλα αυτά τα χρόνια φώτισε τα σκοτάδια της πολιτικής και της διανόησης.
Συντρόφισσά μας.
Είμαστε όλοι εδώ με ένα χαμόγελο και ένα δάκρυ.
Γιατί η ζωή σου είναι η ιστορία της Αριστεράς.
Η Έλλη Παππά είναι η γυναίκα που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της κι όμως ήταν η πιο καλλιεργημένη.
Είναι η γυναίκα που εργάστηκε και πέτυχε την χειραφέτησή της.
Είναι η δημοσιογράφος που λάτρεψε την ελληνική γλώσσα.
Είναι η αγωνίστρια που οργανώθηκε σε καιρούς δύσκολους χωρίς να φοβηθεί κατοχικά στρατεύματα και στρατοδικεία.
Είναι η σύντροφος που φώναξε «Θέλω να έχω την ίδια τύχη με τον Μπελογιάννη».
Είναι η μάνα που γέννησε στην φυλακή και από εκεί έγραφε παραμύθια για τον γιο της.
Είναι η συγγραφέας και η ιστορικός που άφησε την δική της σφραγίδα.
Είναι η φυλακισμένη και εξόριστη για χρόνια, που κράτησε όρθιο το ανάστημα της και το φρόνημα των συγκρατούμενων της.
Είναι το κομματικό μέλος που δεν δίστασε να πάει κόντρα στον κομματικό μηχανισμό.
Είναι το ανήσυχο πνεύμα που ήθελε την κάθαρση της μαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές στρεβλώσεις.
Έλλη είμαστε όλοι και όλες εδώ.
Θυμόμαστε τις πατημασιές σου.
Από την Σμύρνη, στην Κοκκινιά. Από το Γυμνάσιο, στο ΕΑΜ. Από τον εμφύλιο, στην σύλληψη και στα κρατητήρια. Από την θανατική ποινή, στην γέννηση του παιδιού σου στην φυλακή.
Από την αποφυλάκιση στη δημοσιογραφία και στο συγγραφικό έργο. Από την Γυάρο στην άρνησή σου να φιλοξενηθείς στην Σοβιετική Ένωση.
Από την μεταπολίτευση, στην αφοσίωσή σου στη γλώσσα, στην δημιουργία και την αξιοπρέπεια.
Όλα αυτά τα χνάρια ακολουθούμε και τα κρατάμε μέσα μας, οδηγό και πολύτιμο σύντροφό μας.
Είμαστε όλοι και όλες εδώ Έλλη.
Για να σε δούμε πάλι δίπλα στον Νίκο Μπελογιάννη. Για να σας αφήσουμε, επιτέλους, μαζί και μόνους. Για να σας τιμήσουμε για τις θυσίες σας. Για να αποχαιρετήσει επιτέλους αυτός ο τόπος, με 57 χρόνια καθυστέρηση, και τον Νίκο Μπελογιάννη. Και αυτό προσπάθησε να σου στερήσει το εκδικητικό μετεμφυλιακό κράτος συντρόφισσά μας. Την ευκαιρία να αποχαιρετίσεις με αξιοπρέπεια τον σύντροφό σου, τον άνθρωπο με το γαρύφαλλο, τον αγωνιστή που ήθελες να πας μαζί του στην εκτέλεση.
O Μπελογιάννης, όμως νίκησε, συντρόφισσα Έλλη. Είναι ο ηθικός νικητής του εμφυλίου πολέμου.
Δεν τον κέρδισε με τα όπλα, αλλά ενσαρκώνοντας μπροστά στο δικαστήριο το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Της Αριστεράς, των κοινωνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης.
Υπερασπίστηκε την ανάγκη να λήξει ο εμφύλιος και να υπάρξει ειρήνη και συνεννόηση. Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο εκτελέστηκε.
Και ο Μπελογιάννης είναι και θα παραμείνει για πολλές γενιές ένα από τα κορυφαία σύμβολα της Αριστεράς.
Έγινε τραγούδι, έγινε αφίσα στα εφηβικά δωμάτια, έγινε σκίτσο από τα χέρια του Πικάσο.
Δεν θα γεράσει ποτέ. Θα ζήσει για πάντα δίπλα στον Τσε, δίπλα στους ήρωες των εφηβικών χρόνων για κάθε γενιά, αφού η εικόνα του θα γεννά σε κάθε γενιά τις δικές της ξεχωριστές μνήμες αντίστασης, αγώνα και αξιοπρέπειας.
Γιατί ο Μπελογιάννης ήταν, είναι και θα είναι παρόν σε όλες τις μεγάλες αναμετρήσεις της νέας γενιάς με την ιστορία.
Για τη γενιά των Λαμπράκηδων, ήταν παρόν στις μεγάλες διαδηλώσεις για τη δημοκρατία, ήταν εκεί στη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα.
Για τη γενιά του Πολυτεχνείου, ήταν παρόν στο Νοέμβρη, σκαρφαλωμένος στα κάγκελα, τραγουδούσε μαζί με τους φοιτητές συνθήματα για την ελευθερία.
Για τη γενιά της μεταπολίτευσης ήταν παρόν, ήταν τραγούδι στα χείλη του πλήθους που πίστευε ότι είναι κοντά ο κόσμος που ονειρεύτηκε.
Για τη δική μου γενιά ήταν παρόν στις μαθητικές καταλήψεις του ΄90, στη δολοφονία του Τεμπονέρα, στον άδικο χαμό του Κάρλος Τζουλιάνι στη Γένοβα.
Για τους σημερινούς 16άρηδες, ήταν κι αυτός εκεί, στις οργισμένες μέρες του περασμένου Δεκέμβρη. Σα ναʼ δινε το γαρύφαλλο που για πάντα κρατά στα χέρια του, στους συμμαθητές του Αλέξανδρου για να το προσφέρουν στους αστυνομικούς.
Συντρόφισσα Έλλη, εσύ και ο σύντροφός σου ο Νίκος είστε η περιουσία μας.
Εδώ, σήμερα, μπροστά σας όλες οι γενιές υποκλίνονται.
Κρατάμε τη στάση ζωής, τη σκέψη σου, το κριτικό σου πνεύμα.
Και υποσχόμαστε να βουτήξουμε κι εμείς βαθιά στα νερά.
Σε μία από τις τελευταίες σου συνεντεύξεις, σε ρώτησε η δημοσιογράφος «υπάρχει κάτι όπου μπορούμε να προσβλέπουμε;». Κι εσύ απάντησες: «Εγώ το μόνο, όπου προσβλέπω, όπου μπορώ να δω μια ελπίδα, είναι η νέα γενιά. Βιάζεσαι, μου λένε μερικοί, αλλά το πιστεύω, ακούγοντας τα ίδια τα νέα παιδιά που έρχονται εδώ, χωρίς να τα ξέρω, για να μιλήσουν μαζί μου. Και διαπιστώνω ότι αρνούνται αυτόν τον κόσμο, δεν τον θέλουν. Αυτό είναι το μόνο που με γαληνεύει στην Ελλάδα σήμερα».
Μείνε ήσυχη και γαλήνια συντρόφισσά μας. Η ελπίδα σου θα παραμείνει ζωντανή.


Καλό σου ταξίδι.

[27/10/2009] Ανακοίνωση του ΚΣ της Νεολαίας Συνασπισμού για το θάνατο της Έλλης Παππά

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο της Έλλης Παππά.

Η Έλλη Παππά αποτέλεσε μια σπουδαία προσωπικότητα του κομμουνιστικού κινήματος καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της. Η δράση και το συγγραφικό της έργο αποτελούν πλούτο για την ιστορία και την εξέλιξη της επαναστατικής σκέψης και δράσης. Η ίδια φυλακίστηκε, διώχθηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, για τις ιδέες και τα οράματά της, για μια κοινωνία απελευθερωμένη και σοσιαλιστική.

Δε δίστασε ποτέ να διατυπώσει την άποψή της ελεύθερα, υπερασπιζόμενη τη Δημοκρατία, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε τη ρήξη της με τις απόψεις της οργανωμένης αριστεράς.

Για εμάς, η Έλλη Παππά συνιστά ένα σύμβολο της αριστεράς, των αγώνων του παρελθόντος και του μέλλοντος, στο δρόμο για την κοινωνική χειραφέτηση και το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Το Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
27/10/2009

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Μήνυμα της Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού για την Εθνική επέτειο του ΟΧΙ

Τιμάμε με βαθύ σεβασμό την επέτειο του ΟΧΙ στο φασισμό και τον πόλεμο.
Ο διαρκής αγώνας εναντίον του φασισμού, τα αντιπολεμικά κινήματα, οι διαχρονικοί αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, αναδείχτηκαν σε οργανικές συνιστώσες της λαϊκής κινητοποίησης για κοινωνική δημοκρατία και χειραφέτηση, για κατακτήσεις στον τομέα των δικαιωμάτων και του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού.
Το έπος της Αλβανίας συνοδεύτηκε από το μεγάλο έπος της Εθνικής μας Αντίστασης. Ο ελληνικός λαός ήταν μεταξύ των πρώτων σε θυσίες στη διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα και η συμβολή του υπήρξε σημαντική στην αντιφασιστική νίκη και στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον φασισμό.
Το ΟΧΙ του 1940 αποτελεί πηγή έμπνευσης και σήμερα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που πρέπει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη. Η αγωνιστική στάση ζωής και οι θυσίες αυτών που επέλεξαν το δρόμο της προσφοράς και του κοινωνικού χρέους καταξίωσαν διαχρονικά πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά δημοκρατίας και πολιτισμού.
Η κάθε εποχή χρειάζεται τα δικά της ΟΧΙ. Σήμερα λέμε ΟΧΙ σε κάθε είδους επέμβαση. ΟΧΙ στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κούρδων και Παλαιστινίων. ΟΧΙ στη διχοτομημένη και κατεχόμενη Κύπρο. ΟΧΙ στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. ΟΧΙ στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη.


Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Πατριωτισμός είναι...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσδιόρισε χτες με δηλώσεις του στην Θεσσαλονίκη -και με πιθανό στόχο την (επαν)οικοδόμηση υπερκομματικού προφίλ , ενόψει Μαρτίου- τον όρο του πατριωτισμού. Ακολουθούν οι δηλώσεις του: "Ο πατριωτισμός έχει ουσία όταν εκφράζει ανιδιοτελή έμπρακτη αγάπη για την πατρίδα. Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, δηλαδή πατριωτισμού, είναι η προστασία του φυσικού του πλούτου. Παραλάβαμε έναν υπέροχο τόπο, με μοναδική ομορφιά, και τον παραδίδουμε στην επόμενη γενιά με λιγότερα δάση, με λιγότερα νερά, με χειρότερο κλίμα. Απόδειξη αγάπης για τον τόπο είναι η μάχη για μια καλύτερη παιδεία για όλους. Η συστράτευση σε μια τέτοια προσπάθεια έχει οραματικό περιεχόμενο και αποτελεί μονόδρομο για τη θεραπεία κάθε υστέρησης που παρουσιάζει σήμερα η πατρίδα μας. Λαός απαίδευτος είναι λαός τελειωμένος. Απόδειξη για τον τόπο μας, είναι ακόμα η διάθεση μας για αλλαγή του πολιτισμού της καθημερινότητας. Πολιτισμός της καθημερινότητας είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντός μας, του άλλου, του εαυτού μας τελικά. Είναι ο σεβασμός των ατόμων με αναπηρία, ο σεβασμός των γερόντων και των παιδιών, κάθε ευπαθούς ομάδας, κάθε μειοψηφίας. Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, είναι η συμβολή, όσων έχουν αυτή τη δυνατότητα, στην προσπάθεια για κοινωνική συνοχή που τίθεται σε κίνδυνο όταν καλπάζει η ανεργία, όταν εντείνονται οι αποκλεισμοί"

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Υπερψηφίστηκε η εισήγηση της Π.Γ. του Συνασπισμού

Με ευρύτατη πλειοψηφία, υπερψηφίστηκε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, όπως τελικά διαμορφώθηκε από την Επιτροπή Απόφασης, η οποία αφορά στα εκλογικά αποτελέσματα, την προεκλογική δουλειά του κόμματος, καθώς και στους προγραμματικούς και πολιτικούς στόχους του κόμματος για το επόμενο διάστημα. Με την έγκριση της εισήγησης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κενρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού.

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης της Κ.Π.Ε.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Δ. Στρατούλης:Ντροπή για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ τα stage

Διαβάστε τις δηλώσεις του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και μέλος της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεώσει καμία σύμβαση εργαζομένων με stage στο δημόσιο

"Η ανασφάλιστη, κακοπληρωμένη εργασία των εργαζομένων με προγράμματα stage, στα οποία στην πραγματικότητα δεν αποκτούν εργασιακή εμπειρία αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελεί ντροπή για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που τα εφάρμοσαν.
Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τα προγράμματα stage είναι υποκριτική, αφού και τα δύο αυτά κόμματα τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων. Ακόμα και οι «πέτρες» γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ότι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν που πρωτοεφάρμοσε τα προγράμματα stage το 1996, και κυβερνήσεις της Ν.Δ. ήταν που γενίκευσαν την εφαρμογή τους μετά το 2004.
Επίσης, για άλλη μια φορά εκφράζουμε την απορία μας πώς η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι τα stage δεν είναι νόμιμα και ηθικά για το δημόσιο, τα μετατρέπει με μαγικό ραβδί σε νόμιμα και ηθικά στον ιδιωτικό τ
ομέα;"

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΔΑΠ και ΠΑΣΠ θα επιτρέψουν αυτή τη φορά τις διαδικασίες ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ;

Συνεδρίασε χθες το απερχόμενο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ το οποίο αποφάσισε τη διεξαγωγή πανσπουδαστικού συνεδρίου στις 23-25 Οκτωβρίου.

Ως νεολαία Συνασπισμού έχουμε ταχθεί εξ' αρχής υπέρ της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ, γιατί θεωρούμε ότι το φοιτητικό κίνημα πρέπει να έχει ενιαίες και συγκροτημένες πολιτικές διαδικασίες, οι οποίες να το τοποθετούν σε καλύτερες θέσεις μάχης απέναντι στην κοινή εκπαιδευτική πολιτική που έχουν υπηρετήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια.

Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να απαντήσει σε μια κατεύθυνση αγώνα και κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Καλούμε την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ , οι οποίες έχουν τεράστιες ευθύνες για την μη διεξαγωγή πανσπουδαστικών συνεδρίων από το 1995 και μετά, να μην διαλύσουν για άλλη μια φορά, με προσχηματικούς λόγους, το επερχόμενο πανσπουδαστικό συνέδριο. Το σαμποτάζ στα προηγούμενα είναι συνειδητή πολιτική επιλογή των παρατάξεων του δικομματισμού ώστε να μην υπάρχει καμία υποχρέωση κεντρικής πολιτικής τοποθέτησης και δέσμευσης από την πλευρά τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε τη νεολαία ΠΑΣΟΚ να μην προγραμματίσει για ακόμη μια φορά συνέδριο νεολαίας ΠΑΣΟΚ όλως τυχαίως πάνω στις ημερομηνίες του πανσπουδαστικού συνεδρίου, όπως έκανε κατά την τελευταία απόπειρα για τη διεξαγωγή συνεδρίου και την ΟΝΝΕΔ να μην εμφανίσει κανένα διαδικαστικό κώλυμα την τελευταία στιγμή.

Το γραφείο τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού13.10.2009

Αχαρακτήριστο παιχνίδι εκβιασμών

O Παν. Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Thyssen Group για αποχώρησή της από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, έκανε δηλώσεις:

Η αναγγελία της Thyssen Group για κλείσιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και αποχώρησή της από την Ελλάδα, εντάσσεται σε ένα αχαρακτήριστο παιχνίδι εκβιασμών που ασκεί η Γερμανική εταιρεία σε βάρος του δημοσίου και με όμηρους τους εργαζόμενους, προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες της για την αθέτηση των συμβατικών της υποχρεώσεων, αλλά και για την απόσπαση νέων προνομίων και κρατικών παραγγελιών.

Αυτή την ώρα αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο, οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που το 2002 ξεπούλησαν-χάρισαν το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά για ένα κομμάτι ψωμί και με «προίκα» κρατικές παραγγελίες ενός τρις δραχμών (!), αλλά και οι εξίσου εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ για παντελή έλλειψη ελέγχου στη διαχείριση των Ναυπηγείων και αντισυμβατικές χαριστικές ρυθμίσεις στη γερμανική πλευρά για απόσχιση λειτουργιών του Ναυπηγείου και αθέτηση υποχρεώσεων.

Η νέα κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, αντί να παρακολουθεί ως θεατής την επιχειρούμενη διαμόρφωση τετελεσμένων από τη Γερμανική πλευρά, που κινδυνεύουν να πετάξουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, οφείλει να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για:
Τη συνέχιση της απρόσκοπτης και κανονικής λειτουργίας του Ναυπηγείου, με ενιαίες όλες τις δραστηριότητές του.

Την πλήρη απασχόληση όλων των εργαζομένων στο Ναυπηγείο και την άμεση πληρωμή των πολύμηνων δεδουλευμένων όσων εργάζονται στην κατασκευή τροχαίου υλικού.
Την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση, υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας εθνικής ναυπηγικής στρατηγικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της WIND

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Στρατούλη και Γιάννη Σπινάσα, μέλη της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και Καλλιόπη Τζιβελοπούλου από την Επιτροπή Αμαρουσίου του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί τους απεργούς της εταιρείας WIND. Εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Στρατούλης, έκανε δηλώσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της WIND για να σταματήσουν από την εργοδοσία τους οι απολύσεις – 50 έγιναν μόνο τον τελευταίο μήνα – για ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών τους μέσα από την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για επαναφορά των μισθολογικών δικαιωμάτων τους που πρόσφατα περικόπηκαν και για κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα να γίνονται πειραματόζωα των μεγαλομετόχων της WIND στα παιχνίδια τους με την μετοχική σύνθεση ή τις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας. Εάν υπάρχουν ταμειακά προβλήματα σήμερα να τα πληρώσουν οι μεγαλομέτοχοι της WIND που χρόνια τώρα απολαμβάνουν από αυτή κέρδη και μόνο κέρδη.Η ενότητα και ο αγώνας των εργαζομένων της WIND θα φέρουν αποτελέσματα, όπως έφεραν και με την ανάκληση από την εργοδοσία τον περασμένο Αύγουστο, της παράνομης απόλυσης μέλους του ΔΣ του σωματείου τους.

Η επιστολή του Α.Τσίπρα στον Π.τ.Β. για τον θρησκευτικό όρκο

Επιστολή Αλ.Τσίπρα στον προσωρινό Πρόεδρο της Βουλής για τον όρκο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ορκωμοσία στη Βουλή.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλ. Τσίπρας έστειλε σήμερα (σ.σ.13/10) επιστολή στον προσωρινό Πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποιεί τον όρκο που προτίθενται να δώσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την αυριανή ορκωμοσία στη Βουλή, σύμφωνα με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και την απόσυρση νόμων και πρακτικών που εμποδίζουν τη θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκείας
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Προς
Τον προσωρινό Πρόεδρο
της Βουλής των Ελλήνων
Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2009
Κύριε Πρόεδρε,
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 3, παρ.2 ) οι εκλεγέντες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, υποχρεούνται να δώσουν όρκο που ορίζεται από το άρθρο 59 του Συντάγματος.
Είναι γνωστή η θέση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την ανάγκη διαχωρισμού εκκλησίας- κράτους και την απόσυρση νόμων και πρακτικών, που εμποδίζουν την θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκείας. Θεωρούμε ότι ο τύπος του όρκου που έχει καθιερωθεί παραβιάζει το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκείας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος καθώς και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.
Εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Κατόπιν τούτων σας γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτιθέμεθα να δώσουμε στη Βουλή τον παρακάτω όρκο,
«Ορκίζομαι στην τιμή και την συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».


Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Τάσος Κουράκης: Πολύ κακή η πρώτη πράξη της υπουργού Παιδείας για την αναστολή των προγραμμάτων Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης

Ο βουλευτής Τάσος Κουράκης, εκφράζοντας την αντίθεση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην απόφαση της Υπουργού Παιδείας για την προσωρινή αναστολή των προγραμμάτων Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στα Λύκεια, δήλωσε:

Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για «υποστήριξη της πρόσθετης διδακτικής στήριξης με οργανωμένη δομή και λειτουργία και αύξηση των αμοιβών των εκπαιδευτικών» η Υπουργός Παιδείας με χθεσινή της απόφαση επικαλούμενη οικονομικούς λόγους αναστέλλει τη λειτουργία των προγραμμάτων Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, οι πόροι που απαιτούνται για την υλοποίηση των προγραμμάτων πρόσθετης διδασκαλίας ανέρχονται σε 45 εκατομμύρια, ποσό που αποτελεί μόλις το 4,5% του ποσού (1δισ.) που έχει υποσχεθεί η νέα κυβέρνηση ότι θα επιχορηγήσει την εκπαίδευση την πρώτη χρονιά.

Θεωρούμε ότι το μέτρο ακυρώνει στην ουσία τα προγράμματα αυτά, δημιουργεί στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, πρόσθετα βάρη στις ήδη επιβαρημένες ελληνικές οικογένειες πριμοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την παραπαιδεία. Η αναστολή του μέτρου θα συμβάλλει επιπλέον στην περαιτέρω ενίσχυση των κοινωνικών ανισοτήτων στη δημόσια εκπαίδευση.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θεωρώντας απαράδεκτη την απόφαση αναστολής των προγραμμάτων Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης απαιτεί την άμεση έναρξη της λειτουργίας τους και εναρμόνιση με το δίκαιο αίτημα των συλλογικών φορέων των εκπαιδευτικών για την εξυγίανση του συστήματος των προσλήψεων, καθώς και την αποπληρωμή των οφειλόμενων ποσών της περσινής χρονιάς.

Επιπροσθέτως είναι απαράδεκτο να εμπαίζει εκπαιδευτικούς που έχουν δεσμεύσει τον ετήσιο προγραμματισμό τους στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη με επαχθείς όρους, και τώρα τους αφήνει κυριολεκτικά μετέωρους με την προσχηματική επίκληση της μη εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων.

Τέλος, o Τάσος Κουράκης δήλωσε πως «δεν περιμέναμε τόσο σύντομα να εγκαταλειφθούν προεκλογικές υποσχέσεις που μιλούσαν για «προτεραιότητα τα ζητήματα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης στην εκπαίδευση». Ελπίζουμε το ατόπημα αυτό να αποκατασταθεί σύντομα και να μην αναγκασθούμε να ελέγξουμε στο μέλλον το Υπουργείο για αναντιστοιχία λόγων και έργων».

To Γραφείο Τύπου

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συ.ΡιΖ.Α.

Α' Αθηνών: Πρόεδρος της Κ.Ο. , Αλέξης Τσίπρας

Β' Αθηνών: Φώτης Κουβέλης , Δημήτρης Παπαδημούλης , Γρηγόρης Ψαριανός

Υπόλοιπο Αττικής: Θανάσης Λεβέντης

Α' Πειραιά: Θοδωρής Δρίτσας

Β' Πειραιά: Παναγιώτης Λαφαζάνης

Α' Θεσσαλονίκης: Τάσος Κουράκης

Β' Θεσσαλονίκης: Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Αχαία: Νίκος Τσούκαλης

Λάρισα: Ηρώ Διώτη

Ηράκλειο: Μιχάλης Κριτσωτάκης

Επικρατείας: Βασίλης Μουλόπουλος

Σύντομο μήνυμα για τις εκλογές

Με το αποτέλεσμα της Κυριακής , η Αριστερά αποκτά ηγέτη , δυναμική και ενιαία πολιτική (υπο)σταση , που συμπυκνώνεται ,επιτυχώς, στη φράση "προγραμματική αντιπολίτευση". Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ξεπερνώντας σκοπέλους , λάθη και τις φωνές εκείνες , που κραύγαζαν για μια Βουλή χωρίς Αριστερά μπορεί να "έχασε" έναν βουλευτή , κέρδισε όμως κάτι πολύ σημαντικό. Την στήριξη του κόσμου της Αριστεράς και την εντολή για πολιτική και προγραμματική βελτίωση που θα καταστήσει τον Συ.ΡιΖ.Α. παράγοντα επιρροής και πίεσης για την επερχόμενη κυβέρνηση "παντοδυναμίας". Με γενναίες τομές εκδημοκρατικοποίησης του Συνασπισμού της Αριστεράς , των Κινημάτων και της Οικολογίας όπως και του Συνασπισμού ΡιΖοσπαστικής Αριστεράς μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το μήνυμα-πρόσταγμα. ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΕΛΠΙΔΑ....

Χρήστος Μαρασλής , Μέλος Νεολαίας Συνασπισμού