Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ -ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Ζούμε κρίσιμες στιγμές.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων καπιταλιστικών χωρών οδηγούν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη διεθνή οικονομία σε κρίση που απειλεί να πάρει τις διαστάσεις της μεγάλης ύφεσης του 1929.

Ο καπιταλισμός των αγορών χωρίς όρια, με την αυτορυθμιζόμενη δήθεν αγορά, με το λιγότερο κράτος, με την κατάργηση των δημόσιων επιχειρήσεων, εργαλείων και κανόνων, με την κατάλυση του Κοινωνικού Κράτους οδηγεί σε οικονομική διάλυση και σε ασύλληπτη όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων σε πλανητική διάσταση.

Τα μέτρα για την εθνικοποίηση των ζημιών των μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών καλούν τους πολίτες να επωμισθούν την σπατάλη, την ανευθυνότητα, την αποτυχία και το θράσος όσων μεγιστάνων και τυχοδιωκτών επωφελούνται από αυτή την οικονομία του τζόγου και τις «πυραμίδες» που στήθηκαν .

Την ίδια στιγμή η προσφυγή σε εθνικοποιήσεις του Bush, του Brown, της Merkel, εξευτελίζει τους σταυροφόρους και τα σύμβολα των πολιτικών της επιχειρηματικής ασυδοσίας.
Ο πρόεδρος Bush αυτογελοιοποιείται, όταν εμφανίζεται ως Ταλιμπάν, που αρχίζει να διαβάζει Μαρξ.

Δυστυχώς, στο πολυεθνικό σκάφος του δόγματος «περισσότερη κερδοσκοπία, λιγότερο κράτος» συμμετέχει ως κατώτερο πλήρωμα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του.

(Συνέχεια...)

Δ.Ε.Α. - Πρόγραμμα διαχείρισης ή ανατροπής;

ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά): Σχετικά με την προγραμματική συζήτηση στον Σύριζα

Η συζήτηση για το πρόγραμμα έχει ήδη ανοίξει στον Σύριζα. Είναι σαφές ότι στη συζήτηση αυτή θα κριθεί ουσιαστικά ο πολιτικός προσανατολισμός του Σύριζα (και κυρίως της ηγεσίας του ΣΥΝ). Στο πρόγραμμα θα κριθεί η ειλικρίνεια και η αποφασιστικότητα για την απόρριψη της κεντροαριστεράς, καθώς και ο προσανατολισμός σε μια «ριζοσπαστικά αριστερή» πολιτική, που αποτέλεσε τη βάση για τη συγκρότηση του Σύριζα, αλλά και για τις πολιτικές επιτυχίες της τελευταίας περιόδου.


Για την ώρα η συζήτηση περιορίζεται σε διαδικαστικές επιλογές («ανοιχτή» διαδικασία, θεματικές, ανάγκη εμπλοκής του κόσμου κ.λπ.). Κανείς δεν έχει αντίρρηση σε αυτά, αλλά είναι δευτερεύοντα. Όλοι κατανοούν ότι το πρόγραμμα θα κριθεί σε σημαντικές πολιτικές επιλογές, που δεν έχουν γίνει ακόμα. Αντίθετα, κάποιες πρωτοβουλίες της ηγεσίας του ΣΥΝ (δηλώσεις στη ΔΕΘ, πρόταση σημείων για κοινή δράση κ.λπ.) δημιουργούν ευρύτερες ανησυχίες για το αν οι αναγκαίες επιλογές θα γίνουν ή αν θα υπάρξει υποχώρηση προς το ρεαλισμό, κάτι που εισηγούνται τόσο οι δημοσκοπικές «πιέσεις» όσο και τα στελέχη που από καιρό δηλώνουν έτοιμα για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Ανακοίνωση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι σε βάθος δεκαετίας, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, ξεκινώντας την ομιλία για τη ναυτιλία στην ανοιχτή σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έγινε σήμερα στη Βουλή.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:

«Το Σαββατοκύριακο αλλά και σήμερα είχαμε μία σειρά νέες αποκαλύψεις σε σχέση με την υπόθεση του Βατοπεδίου. Σήμερα στις εφημερίδες, για την τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος που έγινε μέσα από τη διαδικασία της ανταλλαγής με ευθύνη της Ν.Δ. Χθες επίσης, από κυριακάτικη εφημερίδα, ότι υπεύθυνοι κρατικοί λειτουργοί ζητούσαν απεγνωσμένα από την κυβέρνηση Σημίτη να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα των εκτάσεων στη Βιστωνίδα, πράγμα το οποίο δεν έγινε.

Μ’ αυτή την έννοια και μια που είμαστε στη Βουλή εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά και περιμένουμε επιτέλους μια απάντηση, από μια κυβέρνηση η οποία κωφεύει, αλλά και από τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, το αίτημά μας για την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα του Βατοπεδίου, όπως εξελίχθηκε την τελευταία δεκαετία.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
29/09/08

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝ

Και να που σήμερα ξανανταμώνουμε εδώ στη φιλόξενη πλατεία Πρωτομαγιάς, δυο χρόνια μετά τη τελευταία μας συνάντηση. Δύο χρόνια που έφεραν τόσα πολλά, που άλλαξαν τόσο πολλά, που είναι λες και πέρασαν δύο δεκαετίες.
Δύο χρόνια πριν, τέλη Σεπτέμβρη σα και τώρα και θυμάμαι από τούτο εδώ το βήμα ο Αλαβάνος, μίλαγε για τη γενιά του άρθρου 16 και για τους 30άρηδες που ζουν στο παιδικό δωμάτιο.
Και θυμάμαι σα τώρα τους περισπούδαστους δημόσιους κριτές του πολιτικού λόγου να αρθρογραφούν, να σχολιάζουν στα μέσα και να τον ειρωνεύονται γιατί η ομιλία του δεν είχε τίποτα που να θυμίζει καθωσπρέπει ομιλία πολιτικού αρχηγού.

Δυο χρόνια πριν, τέλη Σεπτέμβρη και ήμασταν στο νήμα ενός όμορφου αγώνα για τις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα.
Και θυμάμαι όλους αυτούς που αργότερα -έστω και πρόσκαιρα- μας εκθειάζανε, πόσο μας λοιδορούσαν και μας ειρωνευόντουσαν γιατί ο συνδυασμός μας και ο επικεφαλής του, δεν είχε τίποτα που να θυμίζει καθωσπρέπει δημοτικό συνδυασμό.
Δυο χρόνια πριν, τέλη Σεπτέμβρη και ερχόμασταν από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών του καλοκαιριού και ατενίζαμε με αισιοδοξία το μέλλον και μιλάγαμε για τη νέα γενιά των αγώνων, τη γενιά του άρθρου 16 και τους λέγαμε ξεχάστε τη συνταγματική αναθεώρηση, θα μείνει στα χαρτιά.

Και θυμάμαι που μας λοιδορούσανε και μας ρωτούσαν από ποιόν πλανήτη εσείς έχετε κατέβει; Γιατί οι προβλέψεις μας δεν ταιριάζανε με τη καθωσπρέπει ανάλυση της πολιτικής, ούτε βέβαια και με την αριθμητική των δεδομένων που έλεγε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν 280 βουλευτές και άρα μπορούν να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα.
Το ίδιο ακριβώς και πριν ένα χρόνο, στα μέσα του Σεπτέμβρη, στις προηγούμενες εκλογές όταν εμείς δεν υπακούσαμε στην καθωσπρέπει ανάλυση των ειδικών της πολιτικής επικοινωνίας και δε ζητήσαμε ψήφο ελεημοσύνης για να μπούμε στη βουλή αλλά ψήφο ελπίδας και αισιοδοξίας για να αλλάξουμε το τοπίο.
Και θυμάμαι, οι ίδιοι μας έλεγαν ότι δε ξέρουμε που βαδίζουμε, ότι τρέφουμε αυταπάτες και ότι θα μείνουμε έξω από τη βουλή.

Κι όταν αργότερα αλλάξαμε το τοπίο και καταφέραμε να μιλήσουμε στην καρδιά και τη ψυχή μιας ολόκληρης γενιάς που είναι στην απέξω, της νέας γενιάς που της ζητάνε να ζήσει μια ζωή δίχως όνειρα, δίχως ελπίδες, δίχως προσδοκίες, πάλι ζητάγανε από μας να σοβαρευτούμε και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα γιατί αλλιώς θα μας κατηγορήσουν για αλαζονεία.
Και σήμερα που μας ακούει και μας προσέχει ολοένα και περισσότερος κόσμος, οι ίδιοί πάλι που χθες μας λοιδορούσανε, σήμερα μας κάνουν μαθήματα και ζητάνε από μας να σταματήσουμε να μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας γιατί αυτό ενοχλεί το καθωσπρεπισμό της πολιτικής ζωής.

Και ενίοτε κάποιοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου ενοχλούνται τόσο από τη παρουσία μας που μας στέλνουν μηνύσεις και αγωγές μπας και συμμορφωθούμε.
Μας ζητάνε επίσης να γίνουμε ρεαλιστές και να αποδεχτούμε ότι σε αυτή τη χώρα διαρκώς οι φτωχοί θα γίνονται φτωχότεροι και ότι θα κυβερνά μια ελίτ συμφερόντων, τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών.

Μας λένε ακόμα ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν και ότι πρέπει να πάμε με τα νερά τους.
Μας ζητάνε επίσης να σταματήσουμε να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα της νέας γενιάς γιατί οι προτάσεις αυτές λένε στερούνται ρεαλισμού.
Γιατί για αυτούς μόνος ρεαλισμός είναι ο δικός τους ρεαλισμός. Ο ρεαλισμός της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας, της εξαθλίωσης.

Ο ρεαλισμός των μισθών της πείνας.

Ο ρεαλισμός της ανασφάλιστης εργασίας για 480 ευρώ.

Ο ρεαλισμός που θέλει να είναι καταχρεωμένα τα νοικοκυριά στις τράπεζες.

Ο ρεαλισμός των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας που θέλει το μισό μηνιάτικο να πηγαίνει για τις σπουδές στων παιδιών στο δημόσιο κατά τα άλλα σχολείο ή πανεπιστήμιο.
Ζητάνε από μας να γίνουμε επιτέλους υπεύθυνη δύναμη και να μη διαμαρτυρόμαστε.

(Συνέχεια...)

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Πλατεία Ομονοίας και οι γύρω δρόμοι της φωτιάς…

Τους τελευταίους μήνες στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ομονοίας διεξάγεται ενα περίεργο “παιχνίδι” κυνηγητού και κρυφτού. Πρόκειται για την ευρεία κλίμακας αστυνομική επιχείρηση με στόχο την “πάταξη” και την καταστολή της “εγκληματικότητας” προερχόμενη απο ομάδες οικονομικών προσφύγων που σε εξαθλιωμένη κατάσταση φθάνουν κατά κύμματα στην χώρα μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για μια ακόμα φορά, η Ελληνική Κυβέρνηση αδυνατεί να προσεγγίσει και -κυρίως- να αναλύσει τα νέα κοινωνικά δεδομένα που δημιουργούνται πανευρωπαικά απο το πρόβλημα της οικονομικής προσφυγιάς. Αυτό γίνεται φανερό από την στιγμή που εγκαταλείπεται οποιοδήποτε σχέδιο πρόληψης στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, περνώντας αμέσως στο στάδιο της άγριας καταστολής.

Η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ομονοίας αποτελεί τον χώρο μαζικής κατοίκησης οικονομικών και πολιτικών προσφύγων ιδιαίτερα των νεοεισερχομένων. Αρκετοί απο τους συγκεκριμένους πρόσφυγες έχουν σαν στόχο να μείνουν προσωρινά στην χώρα μας, ελπίζοντας να τους δοθεί η ευκαιρία σύντομα να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Πολλές φορές όμως το “προσωρινό” γίνεται πιο μόνιμο από ότι και οι ίδιοι θα φανταζόντουσαν, με αποτέλεσμα το όνειρο της καλύτερης ζωής να μετατρέπεται γρήγορα σε εφιάλτη, ζώντας χωρίς κανένα νόμιμο χαρτί και κάτω απο πραγματικά άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με ελάχιστες ελπίδες για εξεύρεση εργασίας και ουσιαστικής ένταξης στην Ελληνική κοινωνία. Η “γκετοποίηση” τους, ο κοινωνικός αποκλεισμός, και η εκμετάλλευση τους, είναι η πρώτη τους επαφή με το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος. Αισθανόμενοι καθημερινά την απόρριψη και την περιθωριοποίηση τους, μπαίνει σε λειτουργία το ένστικτο της επιβίωσης με συνέπεια να μπαίνουν στο “παιχνίδι” της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, στην συχνά καταναγκαστική πορνεία, στο ελεγχόμενο απόλυτα “παράνομο εμπόριο”. Είναι ένας τρόπος αντίδρασης και οριακής επιβίωσης, σε μία κοινωνία επίπλαστης ευμάρειας.

Πριν όμως τους καταραστούμε στο “πύρ το εξώτερον” ας σκεφτούμαι πρώτα τους λόγους που οδήγησαν τις χιλιάδες των οικονομικών προσφύγων στην χώρα μας. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Ελλάδα καθίσταται σαν την κυριότερη “πύλη εισόδου” της αναπτυγμένης οικονομικά Κεντρικής Ευρώπης απο οικονομικούς πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους λόγω πολέμων και οικονομικής εξαθλίωσης. Αλλά για μια στιγμή !!! Ποιός σπαταλά και εκμεταλλεύεται τον φυσικό πλούτο και ποιός διαλύει την κοινωνική συνοχή των κρατών αυτών ετσι ώστε να οδηγούνται εκατομμύρια άνθρωποι σε κατάσταση υποσιτισμού, πείνας, και στέρησης βασικών ειδών διαβίωσης ; Μα φυσικά η αναπτυγμένη οικονομικά “Δύση”, από την στιγμή που οι ανάγκες της κατανάλωσης η οποία τροφοδοτεί την κερδοφορία των πολυεθνικών εταιρειών αλλά και των τραπεζών, επιβάλλει την καταλήστευση και εκμετάλευση των πρώτων υλών ( πετρέλαιο - τρόφιμα ) από τις χώρες αυτές, με σκοπό να βελτιωθεί και να μεγιστοποιηθεί ο ρυθμός παραγωγής καταναλωτικών προιόντων για τις μεγάλες αγορές του προηγμένου οικονομικά Βορρά, ικανός για να συντηρήσει συγκεκριμένη κυκλική διαδρομή του χρήματος που ειναι σαφώς οριοθετημένη για το ποιές κοινωνικές τάξεις την εκμεταλλεύονται, στις ανεπτυγμένες η υπό ανάπτυξη καπιταλιστικές οικονομίες. Τι είναι τελικά αυτό που αφαιρεί το δικαίωμα σε όλους της γής τους “κολασμένους” να μένουν στην πατρίδα τους, να ζούν με την οικογένεια τους, και να δημιουργούν τις υλικές βάσεις της αναπτυξιακής δομής της χώρας τους ; Μα φυσικά συγκεκριμένες οικονομικές και πολιτικές επιλογές, που απορρέουν απο διεθνείς οικονομικούς και πολιτικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις, που οι ίδιοι δημιούργησαν, συντήρησαν, και τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις. Μόνο που αυτή την φορά τα ιδια τα θύματα αυτού του οικονομικού πολέμου, θέλουν να βρούν καταφύγιο στους τόπους έμπνευσης και επεξεργασίας του συγκεκριμένου σχεδίου εξόντωσης τους, διεκδικώντας “κάτι” το οποίο τους στέρησαν. Και αυτό το “κάτι” έχει όνομα. Λέγεται το “δικαίωμα στην ζωή”. Σχήμα οξύμωρο ;

Δεν το νομίζω…Είναι απλά ενα ακόμα αλυσιδωτό φαινόμενο δράσης και αντίδρασης, μια ακόμα αντίφαση του καπιταλισμού να “μεριμνά” για τα θύματα του, υποδεχόμενος στις Μητροπόλεις του, τις επιπτώσεις που η ίδια η λειτουργία του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου κατασκεύασε. Πώς δεν προβλεύθηκε αυτό ; Μα όσοι υιοθετούν την συγκεκριμένη λογική…δηλαδή την πρακτική του ” τα κέρδη πάνω απο τον άνθρωπο ” δεν μπορούν να αντιληφθούν τις μελλοντικές συνέπειες. Γιατί η οπτική τους είναι βραχυπρόθεσμη, επικεντρωμένη στην γρήγορη και άμεση κερδοφορία, ιδίως σε περιόδους παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Με λίγα λόγια όσο πιο άγρια θα εντείνεται η καταλήστευση φυσικών πόρων και πρώτων υλών από τις χώρες αυτές, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνουν οι στρατιές των εξαθλιωμένων οικονομικά προσφύγων, που θα μεταναστεύουν στις οικονομικές Μητροπόλεις του πλανήτη σε μία απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης.

Σε αυτό λοιπόν το νέο και συνεχώς διαμορφώμενο παγκοσμιοποιημένο τοπίο κοινωνικών αλλαγών, είτε το θέλουμε είτε όχι … η χώρα μας έχει περίοπτη θέση στην υποδοχή του αποτελέσματος των συγκεκριμένων πολιτικών που εφαρμόζονται. Υποδέχεται χιλιάδες οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες κάθε χρόνο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Η παντελής έλλειψη κοινωνικής μέριμνας εκ μέρους της πολιτείας, και η εντεινόμενη αστυνομική καταστολή, δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα αντιθέτως το επιδεινώνουν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση ενα τόσο οξύ και πολυσύνθετο κοινωνικό πρόβλημα να καταφέρεις να το κρύψεις ” κάτω από το χαλί “. Ο Δήμος Αθηναίων και η συντεταγμένη Ελληνική πολιτεία πρέπει να καταλάβουν ότι τρόπος αντίδρασης εκ μέρους τους, δεν είναι η βαρβαρότητα των αστυνομικών επιχειρήσεων που συνήθως επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα απο αυτά που προσδοκούνται, αλλά η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, η δημιουργία προγραμμάτων και η οργανωτική δομή υπηρεσιών, που θα καλύψουν τις πρωταρχικές ανάγκες σίτισης και στέγασης των αστέγων και προσφύγων στην περιοχή της Ομονοίας, με τελικό στόχο την πλήρη ένταξη τους στην Ελληνική κοινωνία ! Για εμάς του απλούς Έλληνες πολίτες, θα πρότεινα για αρχή να καλλιεργήσουμε στο μυαλό μας το εξής σύνθημα…
.......ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ - ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ.......

Αναδημοσίευση από "Ακυβέρνητες Πολιτείες"

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα οι χωρίς όρια απολύσεις στις ΔΕΚΟ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΟΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ

Με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Μεταφορών τη νύχτα στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:
Η νυχτερινή τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Μεταφορών με τίτλο «Ειδική εκκαθάριση δημοσίων επιχειρήσεων» αποτελεί πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη διάλυση, εκποίηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα με γενικές, μαζικές άνευ προηγουμένου για τα χρονικά της χώρας απολύσεις, χωρίς μάλιστα καμιά υποχρέωση και αποζημίωση στους απολυμένους.

Το κατάπτυστο αυτό τερατούργημα διάλυσης του δημόσιου τομέα ως πρώτη εφαρμογή του θα έχει την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ, οργανισμούς στους οποίους προβλέπεται να πεταχτούν κυριολεκτικά στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι με την χαριστική παράδοση των οργανισμών στα ιδιωτικά συμφέροντα ή ακόμη με τη διάλυση και εκποίηση των παγίων τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση απόσυρση της τροπολογίας. Το πραξικόπημα αυτό δεν θα περάσει από ένα μεγάλο ενιαίο μέτωπο του κόσμου της εργασίας, ο οποίος θα υπερασπίσει το δημόσιο πλούτο, την επιβίωση χιλιάδων εργαζομένων και κυρίως το μέλλον της εργατικής τάξης στη χώρα.

26/9/2008 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου για την υπόθεση Κεφαλογιάννη

Ρωγμές στο πελατειακό σύστημα

Η πρωτόδικη καταδίκη του πρώην υπουργού και βουλευτή Ιωάννη Κεφαλογιάννη και του προέδρου της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου και Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αρκάδιου Σπανουδάκη (ιδιότητες που στερήθηκε μετά την έκδοση της απόφασης) για το αδίκημα «της απόπειρας υπόθαλψης εγκληματία και της προτροπής σε τέλεση αδικήματος και πιο συγκεκριμένα ψευδορκίας» δεν μπορεί παρά να γεμίζει θλίψη και οργή τους πολίτες του Ρεθύμνου για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής εξουσίας στον τόπο μας.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου έκρινε ότι ο πρώην υπουργός και ο τότε γραμματέας του προέτρεψαν αστυνομικούς λειτουργούς να τροποποιήσουν τις καταθέσεις τους για να προφυλάξουν ευνοούμενό τους, που είχε συλληφθεί για την καλλιέργεια 1.500 δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, από επικείμενη καταδικαστική απόφαση. Όμως, πέρα από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, η οποία πρόκειται να εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό, εγείρονται σημαντικότατα θέματα πολιτικής και ηθικής τάξης.

Η ομολογία του κυρίου Κεφαλογιάννη ότι πράγματι θεώρησε, ως βουλευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, υποχρέωσή του να καλέσει στο γραφείο του αστυνομικό υπάλληλο για να διερευνήσει, προσωπικά, δρομολογημένη ποινική υπόθεση καθιστά ξεκάθαρη και στον πλέον δύσπιστο πολίτη τη νοοτροπία που χρόνια τώρα υποβοηθά την έξαρση της παραβατικότητας στον Νομό μας. Η παρέμβαση σε προανακριτική διαδικασία δηλώνεται ευθέως ως μέρος των υποχρεώσεων του τοπικού βουλευτή! Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον αν ο κύριος Κεφαλογιάννης, προκειμένου να υπερασπιστεί τα σαράντα χρόνια της κοινοβουλευτικής του ζωής με τον ίδιο τρόπο που υπερασπίστηκε τον εαυτό του στο δικαστήριο, προχωρούσε σήμερα στη δημοσιοποίηση και άλλων περιπτώσεων για τις οποίες έκρινε ότι οφείλει να παρέμβει για να συνδράμει την εκλογική του πελατεία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους πολίτες, που τον τιμούσαν για δεκαετίες με την ψήφο τους, να τον κρίνουν, έστω και εκ των υστέρων.

Η πρωτόδικη καταδίκη των κυρίων Κεφαλογιάννη και Σπανουδάκη αφήνει επίσης εκτεθειμένους όσους δημάρχους έσπευσαν να τους αθωώσουν εκ των προτέρων. Η συντονισμένη κοινή δήλωση αυτών των δημάρχων ότι οι καταθέσεις των δύο αστυνομικών αποτελούν μέρος «γνωστής σκευωρίας» αποτελεί στίγμα για την πολιτική ζωή του τόπου. Οφείλουν σήμερα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τουλάχιστον να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν. Πολύ περισσότερο εκτεθειμένοι είναι ο εκδότης της εφημερίδας «Κρητική Επιθεώρηση» και ο δήμαρχος Λάμπης. Στην κατάθεσή τους στο δικαστήριο υποστήριξαν ότι παραβρέθηκαν στην επίμαχη συνάντηση του πρώην υπουργού με τον αστυνομικό υπάλληλο, ο οποίος όμως τους διέψευσε. Ακόμη κι αν η κατάθεσή τους είναι αληθής (μένει να αξιολογηθεί κι αυτή στο εφετείο), οφείλουν να εξηγήσουν ποια ήταν η σκοπιμότητα της παρουσίας τους σε μια τέτοια συζήτηση και να δηλώσουν αν θεωρούν ως ηθικά αρμόζουσα, σε βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου, την πρακτική της κλήσης στο πολιτικό του γραφείο αστυνομικών υπαλλήλων για την «ενημέρωση» του επί ανοικτών ανακριτικών πράξεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου για μια ακόμα φορά καταδικάζει κάθε προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη, καθώς και τις πρακτικές των πελατειακών σχέσεων για αναρρίχηση σε δημόσια αξιώματα. Οι λεκτικές επιθέσεις και οι συκοφαντίες του κυρίου Κεφαλογιάννη προς τους μάρτυρες κατηγορίας και τους δικαστικούς λειτουργούς για «στημένη σκευωρία και δίκη στημένη» προσβάλλουν τη δημοκρατία. Πρέπει άμεσα να καταδικαστούν από όλο τον πολιτικό κόσμο ως απαράδεκτες.

Όπως με επιμονή έχουμε καταγγείλει, το οργανωμένο έγκλημα και οι ανομικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται στο πλαίσιό του εκτρέφονται από την πελατειακή λειτουργία του τοπικού πολιτικού συστήματος. Το στίγμα της άσκησης πολιτικής στον τόπο μας δίνεται από ορισμένους παράγοντες του δικομματισμού, οι οποίοι, επί 40 και πλέον χρόνια, έχουν εθιστεί στην παροχή εξυπηρετήσεων κάθε είδους με αντάλλαγμα τη συλλογή ψήφων και την εκλογή τους σε δημοκρατικούς θεσμούς. Όμως αυτή τους η εκλογή, εφόσον οργανώνεται με αυτά τα μέσα, στρέφεται από τα πράγματα ενάντια στη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Από εκπρόσωποι του λαού, οι πολιτικοί του ρουσφετιού, της κουμπαριάς και της διαπλοκής, γίνονται εκπρόσωποι βαφτισιμιών, συγγενικών δικτύων, «νόμιμων» ή άνομων επιχειρηματικών συμφερόντων. Στην τοπική κοινωνία είναι κοινό μυστικό: ο εθισμός στην εξουσία οδηγεί στον παραμερισμό της όποιας ηθικής και δημοκρατικής ευθύνης.

Η πρωτόδικη απόφαση της δικαιοσύνης, πέραν όλων των άλλων, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Δείχνει στους πολίτες ότι υπάρχουν ακέραιοι δημόσιοι λειτουργοί που δεν σκύβουν το κεφάλι. Καλούμε τους πολίτες του Ρεθύμνου να γυρίσουν την πλάτη στα φαινόμενα αυτά και συλλογικά να αναλάβουν τις τύχες του τόπου τους. Μέσα από τη συλλογική μας δράση να διεκδικήσουμε μια ουσιαστική πολιτική και οικονομική δημοκρατία και ισονομία.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Viva Evo!

Μιλώντας από το βήμα της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του παγκόσμιου καπιταλισμού και αφού διαπίστωσε ότι «ζούμε μια εξέγερση των λαών ενάντια στο καπιταλισμό», κάλεσε σε γενική κινητοποίηση για να «σώσουμε τον πλανήτη». Ο Μοράλες, που δεν μάσησε τα λόγια του, κατηγόρησε τον αμερικανό πρεσβευτή στη Βολιβία ότι ήταν ο ιθύνων νους της απόπειρας πραξικοπήματος για την ανατροπή του και αποκάλυψε ότι όταν ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα ανακάλυψε την ύπαρξη ενός γραφείου της CIA μέσα στο…προεδρικό του μέγαρο. Ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στη Λατινική Αμερική ολοκλήρωσε την ιστορική ομιλία του παραθέτοντας τις «10 Εντολές του για τη σωτηρία του πλανήτη και της ανθρωπότητας». Αναφέρουμε χαρακτηριστικά το καθήκον να ανατρέψουμε το καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία, να αντιμετωπίσουμε τη κλιματική αλλαγή ζώντας σε αρμονία με τη μητέρα-φύση μέσα από τη προοπτική του οικοσοσιαλισμού, να αντιμετωπίσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες σαν ανθρώπινα δικαιώματα και όχι σαν εμπορεύματα, να παλέψουμε για την ειρήνη «που δεν μπορεί να υπάρξει όσο υπάρχει καπιταλισμός», κλπ. Όσο για τα τεκταινόμενα στη Βολιβία, ο Μοράλες εμφανίστηκε αισιόδοξος, διαπίστωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον απέτυχε και εγκωμίασε την υπό εξέλιξη λαϊκή και ιθαγενική κινητοποίηση που χαρακτήρισε «χωρίς ιστορικό προηγούμενο». Τέλος, αφού διακήρυξε ότι «η Λατινική Αμερική δεν θα υποκύψει ποτέ στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό» στον οποίο υποσχέθηκε «ένα δεύτερο Βιετνάμ στη Μέση Ανατολή», διατράνωσε την αλληλεγγύη και υποστήριξή του «στο λαό και στα κοινωνικά κινήματα των Ηνωμένων Πολιτειών με τα οποία έχει ήδη αρχίσει να συνεργάζεται»…
Οι κοινωνικές οργανώσεις και κινήματα της Βολιβίας ανέστειλαν τη πολιορκία της Σάντα Κρους και άνοιξαν και πάλι τους δρόμους της χώρας που είχαν μπλοκάρει με οδοφράγματα, δίνοντας πρόσθετη διορία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στους νομάρχες της αντιπολίτευσης για να υπογράψουν το «εθνικό σύμφωνο» που θα ανοίξει το δρόμο για το συνταγματικό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τον Φιντέλ Σούρκο, πρόεδρο του Εθνικού Συντονιστικού για την Αλλαγή (Sonacam) που συσπειρώνει όλες τις κοινωνικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και την αριστερά, «δεν πρόκειται για μια αποστράτευση αλλά για το τέταρτο διάλειμμα (…) καθώς παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και την ενότητα της Βολιβίας». Πάντως πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις παραμένουν σε πολλά σημεία της χώρας «μια και αυτό που διακυβεύεται είναι τα δικαιώματα των ταπεινών λαών και το μέλλον της Βολιβίας»

5ο ευρωπαϊκο κοινωνικό φόρουμ

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ !!!

Από τις 17 εώς τις 21 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στην πόλη ΜΑΛΜΕ της ΣΟΥΗΔΙΑΣ το 5ο Ευρωπαικό κοινωνικό φόρουμ. Χιλάδες μέλη πολιτικών και οικολογικών οργανώσεων, ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη δούλεψαν για αυτό το φεστιβάλ που το επισκέφθηκαν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Η εναλλακτική πολιτική κοινότητα των Ευρωπαίων πολιτών απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι η Ευρωπαική ενοποίηση δεν πρέπει να αφεθεί έρμαιο στα σχέδια των τραπεζών και των πολυεθνικών που σχεδιάζουν ένα μέλλον χωρίς όλους εμάς….αλλά για εμάς !

Η Ευρώπη των κοινωνικών κινημάτων, των εργαζομένων, των οικονομικών μεταναστών, της κοινωνικής μέριμνας στα θύματα του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται, η κοινωνία των πολιτών και όχι η δημιουργία Ευρωστρατού και νέων οικονομικών συνθηκών που θα εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη στις πολυεθνικές είναι ο τελικός στόχος.

Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ τα πάνελ συζητήσεων μέσα σε 5 ημέρες ξεπέρασαν τα 400. Οικολογία και περιβαλλοντική κρίση, οικονομία και κοινωνία, ρατσισμός και οικονομικοί πρόσφυγες, ανθρώπινα δικαιώματα και αντιμιλιταρισμός ήταν μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις. Στην πορεία της τελευταίας ημέρας συμμετείχαν πάνω από 10.0000 άτομα, ενώ οι απλοί επισκέπτες του φόρουμ για να παρακολουθήσουν συζητήσεις και συναυλίες ξεπέρασαν τις 30.000. Σε μεγάλη ανοιχτή γενική συνέλευση αποφασίστηκε το επόμενο, το 6ο Ευρωπαικό κοινωνικό φόρουμ να γινει το 2010 στην Κωνσταντινούπολη. Πολύ κοντά μας δηλαδή!!!

Η δύναμη της ανατροπής των συσχετισμών στην Ευρωπαική κοινότητα είναι στα χέρια μας. Ας ξανασκεφθούμε όλοι μας την αξία της συμμετοχής στις συγκεκριμένες διαδικασίες, και ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για έναν κόσμο διαφορετικό, για μια Ευρώπη διαφορετική, που πρέπει να φτιαχθεί από εμάς …για εμάς !!!

Το αστείο της υπόθεσης στο φεστιβάλ,…ήταν η παρουσία για πρώτη φορά στην ιστορία, …πολυπληθούς ομάδας αστυνομικών χωρίς όπλα και πηλίκια, με την ονομασία “DIALOG POLIS” οι οποίοι έκαναν περιπολία στους χώρους του φόρουμ, συζητούσαν με τους διαδηλωτές και εξυπηρετούσαν τον κόσμο. Οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες, οι περισσότεροι επισκέπτες αντέδρασαν με χιούμορ στην ενέργεια αυτή. Σαν σκέψη δεν ήταν κακή. Στάχτη στα μάτια…..θα μου πείτε….

Αναδημοσίευση από "Ακυβέρνητες Πολιτείες"

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου σχετικά με τις προτάσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

22/9/2008
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις προτάσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έκανε την εξής δήλωση από το Ηράκλειο Κρήτης όπου πραγματοποιεί περιοδεία:

«Εμείς, σε μια στιγμή μεγάλης κρίσης της Ν.Δ., θεωρούμε ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν, τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης οφείλουν να προτάξουν μια σειρά κοινά ζητήματα απέναντι στην Ν.Δ. Και μας έχει κάνει εντύπωση το ότι ΠΑΣΟΚ κλείνει αυτήν την πόρτα. Εμείς επιμένουμε.

Θέλω να αναφέρω, μια που είμαι εδώ στην Κρήτη, ότι νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας φίλος του ΠΑΣΟΚ που να έχει αντίρρηση με μία από τις προτάσεις που θέσαμε, δηλαδή να μην γίνει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στη βάση της Σούδας - ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή - και θα πληρωθεί με πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Προτείνουμε δηλαδή μια κοινή δράση που στηρίζουν στην Κρήτη όλα τα μέλη, νομίζω, και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς η ηγεσία του αρνείται.

Προτείνουμε την παραμονή της Ολυμπιακής - και φυσικά την αναγέννησή της, την αυτοτέλειά της και τον εκσυγχρονισμό της - στον δημόσιο τομέα. Και μας κάνει εντύπωση που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το αρνείται αυτό, δεδομένου ότι το Συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Ο.Α. κατέληξε στην υποστήριξη της θέσης να μείνει εθνικός αερομεταφορέας με την συμμετοχή και τη στήριξη και της ίδιας της ΠΑΣΚΕ. Μας κάνει εντύπωση πώς ένα αίτημα που θέτουμε εμείς και έχει τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ να μην το δέχεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι ανάλογη λογική υπάρχει και στα άλλα αιτήματα και εμείς θα επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τη συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, παρά τις γενικότερες διαφορές που υπάρχουν σε άλλα σοβαρότατα ζητήματα.

Το τρίτο ζήτημα που θα ήθελα να θέσω, είναι το θέμα του Βατοπεδίου. Νομίζω ότι όλες οι εξελίξεις, που έρχονται από μέρα σε μέρα, και το γεγονός ότι η Βουλή μένει βουβή, ουσιαστικά εξευτελίζουν, θα έλεγα, τη Βουλή, ως θεσμό, και επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για μια Εξεταστική Επιτροπή σε βάθος χρόνου, δηλαδή σε όσα έγιναν κατά την τελευταία δεκαετία και από τη σημερινή και από την προηγούμενη κυβέρνηση.

-ΕΡ. Να διευκρινίσουμε λίγο αυτά τα περί συνεργασίας; Δηλαδή, σε επιμέρους τομείς ζητάτε συνεργασία. Σε επίπεδο εκλογών, όταν αυτές γίνουν, υπάρχει κανένα παραθυράκι πια;

Κοιτάξτε, οι διαφορές μας είναι μεγάλες. Εμείς όμως, όπως κάναμε μέχρι τώρα εδώ και χρόνια, επιμένουμε σε συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Όχι σε γενικότερο επίπεδο, βεβαία. Δυστυχώς, όμως, το ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Oμιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσιπρα στο φεστιβάλ της Νεολαίας του Συνασπισμού στη Θεσσαλονίκη

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι.

Νέες και νέοι του Συνασπισμού της Θεσσαλονίκης, δε θα μπορούσαμε να αναβάλουμε τούτο ο ραντεβού μας. Ούτε η βροχή ούτε το κρύο θα μπορούσαν να αναβάλουν τη γιορτή μας, τη συνάντησή μας.

Τη συνάντηση μας με τη γενιά του άρθρου 16 και τη γενιά των 700 ευρώ.

Τη συνάντησή μας με τη γενιά του πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης.

Τη συνάντησή μας με τη γενιά του 114 και των Λαμπράκηδων, αλλά και με την ηρωική γενιά της εθνικής αντίστασης που και στο φετινό μας φεστιβάλ μας κάνει τη τιμή να ναι στη πρώτη γραμμή, με άσπρα τα μαλλιά μα με τη νιότη στη καρδιά και στη ψυχή.

Δε θα μπορούσαμε ειδικά φέτος, έπειτα από δύο χρόνια που ήταν σα δυο δεκαετίες, να μην ανταμώσουμε. Γιατί έχουμε πολλά να πούμε και ακόμα περισσότερα να πράξουμε. Γιατί γίναμε πολλοί και πολλές, γιατί γίναμε περισσότεροι, και ειδικά η νεολαία του Συνασπισμού ολοένα και περισσότερο μεγαλώνει. Κερδίζει καινούριο κόσμο, γίνεται ολοένα πιο δυναμική και μαχητική.

(συνέχεια...)

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρας στο 5ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στο Μαλμο της Σουηδίας - Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Σουηδία όπου συμμετείχε στις διαδικασίες και κινητοποιήσεις του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Σουηδίας.

Ο Αλ. Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΝ, συναντήθηκε στη Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας του Μάλμο με τον Πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας του Μάλμο, τον Πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας του Τριλεμπόργκ και την Πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας της Λουντ καθώς και με αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων και κοινοτήτων της Σουηδίας, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα του απόδημου ελληνισμού. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σε ζεστό και εγκάρδιο κλίμα.

Συμμετέχοντας στην κεντρική πορεία του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

«Χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες από την Ευρώπη αλλά και από όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία εδώ στο Μάλμo, στο 5ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ να ανταλλάξουν εμπειρίες, να συζητήσουν και να προβληματιστούν από κοινού για τα επόμενα βήματα στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Κοινωνικά κινήματα, συνδικάτα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, θεματικές ακτιβιστικές ομάδες και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, καθώς και χιλιάδες νέοι άνθρωποι συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ αντιστάσεων που μας κάνει όλους βέβαιους ότι ο κόσμος αυτός θα αλλάξει και ότι ένα καλύτερο αύριο μας περιμένει. Αυτή η μεγαλειώδης πορεία στην πόλη του Μάλμε με χαρούμενες φωνές και χρώματα από όλον τον κόσμο έστειλε ένα μήνυμα σε όλους όσοι βάζουν τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

To Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Φεστιβάλ νεολαίας ΣΥΝ 08'

Διάλεξε Ζωή - Όχι Επιβίωση !

Οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις της Νεολαίας Συνασπισμού κορυφώνονται και φέτος με το καθιερωμένο τριήμερο κεντρικό φεστιβάλ στην Αθήνα. Στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου η Πλατεία Πρωτομαγιάς, στο Πεδίον του Άρεως, θα γεμίσει από συζητήσεις, χρώματα και πολιτισμό!

Μετά από μια χρονιά που χρωματίστηκε από τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, που έφερε στο προσκήνιο τα αιτήματα της «γενιάς των 700 ευρώ» για αξιοπρεπή ζωή, σε μια στιγμή που η κοινωνία και ιδίως οι νέοι άνθρωποι γυρίζουν την πλάτη στον δικομματισμό, το Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού δεν θα μπορούσε να μην σημαδεύεται από αυτές τις εξελίξεις με εκδηλώσεις, εκθέσεις και συζητήσεις για τα κινήματα και τους αγώνες της νεολαίας και των εργαζόμενων.

Και φέτος το Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού θα αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων και συλλογικοτήτων που αμφισβητούν στην πράξη το νεοφιλελευθερισμό. Αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες κατοίκων και δημοτικές κινήσεις, οικολογικές και φεμινιστικές οργανώσεις, πολιτικά έντυπα, αλλά και πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, θα βρουν έκφραση στις 3 μέρες των δραστηριοτήτων του.
Η Πλατεία Πρωτομαγιάς θα γεμίσει, όμως, και με μουσικές από όλο τον κόσμο, αφού για ακόμα μια χρονιά υποδεχόμαστε καλλιτέχνες που δεν ακολουθούν την πεπατημένη και επιλέγουν να εκφραστούν διαφορετικά απέναντι στη σύγχρονη μουσική βιομηχανία. Θα ακούσουμε μουσικές των μεγαλουπόλεων, αμφισβητώντας την λογική του ιλουστρασιόν και του θεατή – πελάτη και καταναλωτή.

Θα ανακαλύψουμε κουζίνες από όλον τον κόσμο, θα παίξουμε όπως κάθε χρόνο σκάκι και θα συμμετέχουμε στα δεκάδες πολιτιστικά δρώμενα που θα λάβουν χώρα στο Φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ, στο πολιτικό του σκέλος, θα κορυφωθεί το βράδυ της Κυριακής, 28 Σεπτεμβρίου, με τις ομιλίες του Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Προέδρου του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα.
Οι πόρτες του Φεστιβάλ θα ανοίγουν κάθε μέρα στις 7.00 μμ, ενώ, για ακόμα μια χρονιά, το κόστος του εισιτηρίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (7 ευρώ), αφού μια εναλλακτική πολιτιστική πρόταση δεν μπορεί να συμβαδίζει με τις υπέρογκες τιμές των «πλαστικών» θεαμάτων.

Σας περιμένουμε όλες και όλους!

Πλήρες πρόγραμμα...

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία!

Αναδημοσίευση από www.marxismos.com

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι ντόπιες διεφθαρμένες ολιγαρχίες της Λατινικής Αμερικής αντεπιτίθενται για να συντρίψουν τη Λατινοαμερικάνικη επανάσταση.
Στη Βολιβία εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες μια απόπειρα ανοιχτής κατατρομοκράτησης των δυνάμεων της επανάστασης και χθες στο πλαίσιό της, 8 αγρότες δολοφονήθηκαν από φασίστες γκάνγκστερ της ολιγαρχίας. Στην εργατική περιοχή Plan 3000, της περιφέρειας Σάντα Κρουζ, ο λαός απώθησε τους φασίστες που προσπάθησαν να εισβάλουν σε αυτή την περιοχή και να σπείρουν τον τρόμο. Σαν αποτέλεσμα αυτών των προκλήσεων ο πρόεδρος Έβο Μοράλες απέλασε τον πρέσβη των ΗΠΑ από τη χώρα.
Το απόγευμα της Πέμπτης, μια συνομωσία πραξικοπήματος αποκαλύφθηκε στη Βενεζουέλα. (Δείτε σχετικά http://www.venezuelanalysis.com/news/3786). Ο λαός αμέσως συγκεντρώθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και ο πρόεδρος Τσάβες απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους ανακοινώνοντάς τους την απέλαση του πρέσβη των ΗΠΑ. (Δείτε σχετικά http://www.venezuelanalysis.com/news/3789).
Μια μαζική συνάντηση αγωνιστών και ηγετών του νέου Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV) οργανώθηκε στο FuerteSanCarlos του Καράκας και εκεί συμφωνήθηκε να διοργανωθεί μια διαδήλωση έξω από το στρατόπεδο Fuerte Tiuna, το μεγαλύτερο στρατόπεδο της πρωτεύουσας. Επίσης αποφασίστηκε να διεξαχθούν μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειών της χώρας, το Σάββατο.

Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα να κινητοποιηθούν σε διεθνές επίπεδο όλοι οι αγωνιστές που υποστηρίζουν τη Μπολιβαριανή επανάσταση και γενικότερα την επανάσταση στη Λατινική Αμερική, για να καταγγείλουν την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν για άλλη μια φορά η ολιγαρχία και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στη διακηρυγμένη θέληση των λαών σε Βενεζουέλα και Βολιβία να κλιμακώσουν την επανάσταση για να αλλάξουν τη μοίρα τους.
Σήμερα που η ολιγαρχία προκαλεί, τα κυριαρχικά δικαιώματά της πάνω στη γη, τις τράπεζες και τη βιομηχανία πρέπει να καταργηθούν και όλος αυτός ο πλούτος να απαλλοτριωθεί και να χρησιμοποιηθεί - κάτω από τον δημοκρατικό έλεγχο των εργαζόμενων – για να βγουν οι λαοί σε αυτές τις χώρες από τη φτώχια και τα βάσανα, που τους έχουν βυθίσει ιστορικά ο ιμπεριαλισμός και οι ντόπιες ολιγαρχίες.
Η Ελληνική Επιτροπή της Διεθνούς Καμπάνιας «Κάτω τα Χέρια απ’ τη Βενεζουέλα!» απευθύνει επείγουσα έκκληση για συμπαράσταση στους λαούς της Βενεζουέλας και της Βολιβίας .
Σας ζητάμε στην παρούσα φάση να υπογράψετε το παρακάτω κείμενο – ψήφισμα, να το θέσετε προς έγκριση στους χώρους σας και να ζητήσετε από φίλους και συναδέλφους σας να υπογράψουν και αυτοί. Το ψήφισμα θα επιδοθεί στους επίσημους εκπροσώπους της Βενεζουέλας και της Βολιβίας στην Ελλάδα και θα σταλεί στις κυβερνήσεις τους και στις μαζικές επαναστατικές οργανώσεις των δύο χωρών.
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί από την Επιτροπή μας ένα πρόγραμμα δράσης για την αλληλεγγύη στη Λατινοαμερικάνικη επανάσταση, σε συντονισμό και συνεργασία με άλλες συλλογικότητες και μαζικές οργανώσεις.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΙ ΒΟΛΙΒΙΑ!
Όλοι εμείς,
υποστηρικτές του δίκαιου αγώνα των εργαζόμενων ανθρώπων στη Βενεζουέλα και τη Βολιβία για να βγάλουν τις χώρες τους από το σκοτάδι της φτώχειας, της υπανάπτυξης και της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης,
καταγγέλλουμε τις βίαιες αντεπαναστατικές προκλήσεις και τις συνομωσίες πραξικοπήματος που εξελίσσονται σε αυτές τις δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στις επαναστάσεις της Βενεζουέλας και της Βολιβίας και την απόφασή μας να τις υπερασπίσουμε από τις αντεπαναστατικές ενέργειες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των ντόπιων ολιγαρχιών.

ΟΝΟΜΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ

Παρακαλούμε στείλτε τις υπογραφές στο e-mail :
handsoffven@yahoo.gr

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Παρέμβαση στα γραφεία της Adecco


Adecco δεν σε αντέχω


Σήμερα (6-9-08) ενόψει της πορείας της Δ.Ε.Θ όπου χιλιάδες νέοι και νέες , εργαζόμενοι και εργαζόμενες, φοιτητές και φοιτήτριες ετοιμάζονται να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεση τους στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές την Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επιλέξαμε να παρέμβουμε δυναμικά στοχοποιώντας μια εταιρία ενοικίασης εργαζομένων.
Η εταιρία ενοικίασης εργαζομένων Adecco έχει μία ξεκάθαρη επιχειρηματική αποστολή: Την ανηλεή εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων. Εκμεταλλεύεται την ανεργία που μαστίζει την νεολαία για να λειτουργήσει ως υπεργολάβος προσφέροντας στους εν δυνάμει εργοδότες, νέους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα , χωρίς βασικό μισθό , χωρίς ασφάλιση, χωρίς δυνατότητα συλλογικών διεκδικήσεων.


Η ενοικίαση εργαζομένων δεν αποτελεί απλά μια προσβολή των εργασιακών δικαιωμάτων. Η ενοικίαση εργαζομένων αποτελεί μια ξεκάθαρη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς χωρίς καμία αναστολή δεν διστάζουν να μετατρέψουν νέες και νέους σε εμπορεύματα προς ενοικίαση.


Ως Νεολαία Συνασπισμού παλεύουμε για την υπεράσπιση και την διεύρυνση των δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων που πλήττονται βάναυσα από τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων χρόνων .


Οι σύγχρονοι δουλέμποροι θα μας βρουν μπροστά τους.


Νεολαία Συνασπισμού Οργάνωση Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Μα δεν έγινε τίποτα...

Καλησπέρα, στέλνω αυτό το μήνυμα για να περιγράψω τι συμβαίνει στις περιοχές πίσω απ το δημαρχείο της Αθήνας. Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα απ’ τα επεισόδια με τις συμπλοκές με τσεκούρια και σπαθιά και εξακολουθεί να επικρατεί η ίδια κατάσταση. Μέρα μεσημέρι, χρειάστηκε να περάσω απ’ την περιοχή, ανεβαίνοντας απ’ την οδό Πειραιώς προς την Ομόνοια. Δεκάδες νέοι πεσμένοι στα πεζοδρόμια, να ζητούν λεφτά για τη δόση τους, περίεργοι «τύποι» που για το καλό σου καλύτερα να μην μπλέξεις μαζί τους και φυσικά, οι διακινητές των ναρκωτικών σε δουλειά full time. Μέσα στα δέκα λεπτά που χρειάστηκα για να διανύσω την περιοχή, με πλησίασαν 3 φορές να με ρωτήσουν αν θέλω «μαύρο».
Και φυσικά θα αναρωτιέστε γιατί ξοδεύω χρόνο περιγράφοντας μια γνωστή σε όλους κατάσταση. Και θα έχετε δίκιο. Ο λόγος που γράφω αυτό το μήνυμα, είναι επειδή λίγα μέτρα πιο πάνω, στην οδό Λυκούργου, 2 αστυνομικοί της Δημοτικής Αστυνομίας έκοβαν κλήσεις.
Όταν τους είδα, πλησίασα και τους ρώτησα όσο πιο ευγενικά μπορούσα, αν θεωρούν ότι αυτό είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν για να προσφέρουν στην κοινωνία, την ίδια ώρα που δίπλα γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. «Τι να κάνουμε ρε φίλε, αμα δε σ’ αρέσει, τράβα στο δήμαρχο…» είπαν, αφού στόλισαν τη φράση με ένα χαρακτηρισμό που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω.
Ασφαλώς και δε μου φταίνε οι 2 υπάλληλοι των 800 ευρώ, όταν όμως σε λίγα χρόνια τα παιδιά τους έχουν πάρει τη θέση των σημερινών νέων στα πεζοδρόμια της οδού Αναξαγόρα, ελπίζω οι αρχές να μην τους παραπέμψουν στο… διάολο…

05/09/08
Δανάη Γούρμα

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ ΠΛΟΙΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΑΖΑ" ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Την Πέμπτη στις 7:30 στο λιμάνι του Πειραιά υποδεχόμαστε το πλοίο του Free Gaza Movement

Το Συντονιστικό Αθήνας του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ καλεί σε συμμετοχή στην υποδοχή του πλοίου του Free Gaza Movement που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου στις 7:30 στο λιμάνι του Πειραιά (στην προβλήτα μπροστά από τον Ηλεκτρικό). Το πλοίο που υποδεχόμαστε την Πέμπτη ήταν ένα από τα δύο που έσπασαν το αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η απολύτως επιτυχημένη αποστολή του Free Gaza έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στο ξεχασμένο από τα ΜΜΕ δράμα των Παλαιστινίων καθώς και στην Ισραηλινή βαρβαρότητα. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποδεικνύουν τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού ακτιβισμού.

Την Πέμπτη, λοιπόν, να βρεθούμε όλοι και όλες στον Πειραιά για να υποδεχτούμε τους ακτιβιστές διαδηλώνοντας ταυτόχρονα την αντίθεση μας στο συνεχιζόμενο αποκλεισμό και την κατοχή της Παλαιστίνης.


Το Συντονιστικό Αθήνας του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ
http://www.socialforum.gr/