Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Όχι στη Συνθήκη της Λισσαβώνας – Δημοψήφισμα τώρα

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΝΙΑ.
Τρία χρόνια μετά την απόσυρση του Ευρωσυντάγματος, ύστερα από το ηχηρό ΟΧΙ των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας, η Συνταγματική Συνθήκη επανέρχεται μεταμφιεσμένη σε νέα πιο «εύπεπτη» μορφή, τη γνωστή Συνθήκη της Λισσαβώνας. Ήδη, η βιαστική προσυπογραφή της από τους ηγέτες των 29 και η προσπάθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ψηφιστεί από τα κοινοβούλια με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να ζητηθεί η πραγματική γνώμη των λαών, θέτει σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Εξίσου σοβαρά είναι τα προβλήματα που απορρέουν από την ίδια τη Συνθήκη.
Η Συνθήκη της Λισσαβώνας, επιχειρεί ρητά να δεσμεύσει την Ε. Ε. στο άρμα του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού, θέτοντας ως στόχο την «άκρως ανταγωνιστική οικονομία». Έτσι, ανοίγεται η πόρτα σε κάθε ασυδοσία.
Μέσα από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας (ΚΕΠΠΑ) επιτρέπει, θεσμοθετεί και προκρίνει τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης με γενναίες αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών και με την ανάληψη δράσεων εκτός των συνόρων της Ε.Ε.
Επιπλέον προβλέπει ενισχυμένες αρμοδιότητες του Συμβουλίου και των νέων θεσμών, του Προέδρου του Συμβουλίου και του Υπάτου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, για λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα ζητήματα, χωρίς τον έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου, ακόμη δε και χωρίς την ομοφωνία του Συμβουλίου!
Μέσα από τη Ρήτρα Αλληλεγγύης θεσμοθετεί τις προληπτικές επεμβάσεις σε κράτη μέλη της Ένωσης, με όλα τα μέσα, ακόμα και στρατιωτικά, για την αποτροπή «κινδύνων από τρομοκρατικές επιθέσεις» , χωρίς πουθενά να ορίζεται η έννοια της «τρομοκρατίας».
Η Συνθήκη υποβαθμίζει τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα, εισάγοντας ελαστικές ρυθμίσεις ως προς την πλήρη νομική ισχύ τους. Δεν κατοχυρώνει τους μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν όμηροι διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και των χωρών προέλευσής τους, ενώ δεν υπάρχει καμία προστασία για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.
Καταργεί τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Θεσμοθετεί την πλήρη αδιαφάνεια στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφαλείας, στο όνομα, δήθεν, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά και το φακέλωμα και την «προληπτική» καταστολή σε πανευρωπαϊκό, υπερεθνικό επίπεδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας αποτελεί μείζον εθνικό θέμα που άπτεται συνολικά της εθνικής κυριαρχίας και των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων του ελληνικού λαού. Ζητάει δημοψήφισμα, για να δοθεί η δυνατότητα στο λαό να ενημερωθεί και να την απορρίψει με την ψήφο του.
Σε κάθε περίπτωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα καταψηφίσει στη Βουλή τη Συνθήκη.

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Δίκτυο "Ανένταχτων" Αριστερών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, νιώθουμε στρατευμένοι μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μεγάλο εγχείρημα της ενότητας της αριστεράς, παραμένοντας μη ενταγμένοι σε οποιαδήποτε από τις συνιστώσες του.
Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι στο κείμενο συμπερασμάτων που εκδόθηκε μετά την 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται η ανάγκη για “παραπέρα επεξεργασία μιας αριστερής προοδευτικής λύσης στο πρόβλημα της χώρας…” και αποφασίζεται “το βάθεμα των προγραμματικών επεξεργασιών, με την διαμόρφωση ενός συνοπτικού πολιτικού σχεδίου, που θα επιβεβαιώνει το στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας”.
Χαιρετίζουμε επίσης, το γεγονός ότι το ίδιο κείμενο θεωρεί ότι “ουσιώδης προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι η ενεργοποίηση των χιλιάδων αγωνιστών που βρίσκονται έξω από τις οργανώσεις, αλλά αναγνωρίζουν ως πολιτική τους εκπροσώπηση τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμμετάσχουν στις συλλογικές διαδικασίες του”. Για να γίνει η σημαντική αυτή πολιτική διαπίστωση πράξη, απαιτείται σύμφωνα με το ίδιο αυτό κείμενο, “να μελετηθεί παραπέρα ο τρόπος συμμετοχής των δυνάμεων που δεν ανήκουν σε πολιτικές συνιστώσες, στην οργανωμένη δράση του ΣΥΡΙΖΑ (ανένταχτοι), προωθώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό την δημιουργική σχέση και ισοτιμία μεταξύ ενταγμένων και ανένταχτων και των νέων δυνάμεων που προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ”.
Την ανάγκη γι’ αυτή την πολιτική ισοτιμία και συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις, διατύπωσαν από του βήματος της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί από εμάς, και για το λόγο αυτό εκδόθηκε και σχετικό κείμενο -το οποίο κατατέθηκε στο Προεδρείο της Σύσκεψης- στο οποίο διαπιστώνεται η ανάγκη ύπαρξης ενός πανελλαδικού Δικτύου Ανένταχτων, με στόχο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων.
Στα πλαίσια αυτά, ιδρύσαμε αυτή την ηλεκτρονική σελίδα (blog), προκειμένου όλοι οι σύντροφοι να μπορούν να διατυπώνουν επωνύμως τις απόψεις τους και να γίνονται κοινωνοί των απόψεων των υπολοίπων, για όλα τα θέματα που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς είναι δυνατόν να συμμετάσχουμε, ως ανένταχτοι, στο υπό κατάρτιση πολιτικό σχέδιο και στο βάθεμα των προγραμματικών θέσεων του πολιτικού σχηματισμού που μας εκφράζει.
Σαφώς και η κίνηση αυτή -η οποία κατά κανένα τρόπο δεν στοχεύει στη δημιουργία άλλης μίας συνιστώσας στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ- δεν υποκαθιστά τη συζήτηση που θα γίνει –και πρέπει να γίνει- στα πλαίσια των Τοπικών Συνελεύσεων. Είναι όμως εξόχως υποβοηθητική αυτής, αφού διευκολύνει την σε μεγάλη κλίμακα ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όσων στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι ενταγμένοι σε κάποια συνιστώσα του.
Πιστεύουμε ότι ο διάλογος και η επικοινωνία ανάμεσά μας, μπορεί να συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στο ζήτημα που θέτει η Γραμματεία για την ισότιμη συμμετοχή μας στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι ίσως θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση ανένταχτων -ενταγμένων στον ΣΥΡΙΖΑ- περί το τέλος Ιουνίου 2008, αφού πρώτα προηγηθεί ο διάλογος μέσω της ηλεκτρονικής αυτής σελίδας και εφόσον ωριμάσει η ανάγκη για την πραγματοποίησή της.
Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, δηλώνουμε εκ προοιμίου ότι δεν εκπροσωπούμε, ούτε επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε οποιονδήποτε, και αναλάβαμε αυτοβούλως την πρωτοβουλία αυτή, με σκοπό να ενημερώσουμε όσους συντρόφους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ’ αυτόν τον διάλογο και επιθυμούν να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Αθήνα, Απρίλης 2008
Μαρίνα Βήχου, Στέλιος Καμπουρίδης, Θοδωρής Κανάκης, Γεράσιμος Καστανάς, Χρήστος Ρουμπάνης
http://aristerologia.wordpress.com/